Tinta de deficit pe 2012 este in pericol. FMI recomanda ajustari

Joi, 31 Mai 2012, ora 13:59
1180 citiri
Tinta de deficit pe 2012 este in pericol. FMI recomanda ajustari

FMI considera ca sunt necesare ajustari pentru atingerea tintei de deficit in 2012, recomandand autoritatilor sa nu faca reduceri de taxe sau cresteri de cheltuieli, se arata intr-un raport privind gestionarea fluxurilor de capital in Cehia, Romania si Polonia.

"Guvernul a fost in linie pentru atingerea tintei de deficit in 2011, raportul FMI considerand ca sunt necesare ajustari pentru a atinge obiectivul stabilit pentru 2012 de deficit fiscal. In acest context, in raport se solicita autoritatilor sa reziste eventualelor reduceri de taxe si cresteri de cheltuieli", se arata in raport.

Deficitul fiscal s-a diminuat in 2011

Pe partea fiscala, FMI a remarcat (pentru 2011) ca veniturile mai mari din taxe decat se anticipase si cheltuielile curente si de capital mai mici au condus la o imbunatatire a deficitului fiscal din Romania.

"Pe baza balantei de plati previzionate pentru 2011 - 2013 prezentate in raportul personalului FMI, fluxurile de capital spre Romania sunt asteptate sa creasca in urmatorii ani. (...) Investitiile directe sunt estimate sa creasca de la 4,1 miliarde euro in 2011 la 5,1 miliarde euro in 2013. Intre timp, portofoliul net de fluxuri este asteptat sa scada moderat, dar sa ramana pozitiv pe toata aceasta perioada. Soldul negativ pe alte plasamente este estimat sa treaca pe pozitiv in 2012 si sa creasca pana la sase miliarde euro in 2013", potrivit analizei.

In cazul Romaniei, s-a recomandat o rezerva de acumulare.

"In toate cele trei cazuri (Polonia, Cehia si Romania), aprecierea cursului de schimb a fost incurajata; rezerva de acumulare a fost recomandata pentru Polonia si pentru Romania, scaderea ratei dobanzii de politica monetara a fost propusa pentru Cehia si o consolidare fiscala accelerata pentru Polonia", se precizaza in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI tinta deficit Romania, #FMI tinta deficit recomandari, #deficit fiscal Romania , #Deficitul bugetar