Tariceanu: Moody's nu cunoaste economia romaneasca

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 15:48
1385 citiri
Tariceanu: Moody's nu cunoaste economia romaneasca

Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a economiei romanesti, a declarat luni premierul Tariceanu, in replica la estimarea agentiei de rating, potrivit careia economia romanesca va intra in recesiune in 2009, si s-a aratat convins ca economia Romaniei va creste in continuare. "Nu o sa putem pune toata lumea la unison. Unii sunt pesimisti, altii sunt obiectivi. Eu as spune ca Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a realitatilor economiei romanesti si cred ca este mult mai normal si mai obiectiv sa ma refer la aprecierile Comisiei Europene, care estimeaza pentru Romania o crestere economica de 4,9% in 2009", a declarat Tariceanu.


El a precizat ca Romania nu poate sa nu fie afectata de criza economica internationala, prin urmare cresterea PIB-ului va fi mai redusa decat cea inregistrata in 2008.


"Eu insa am convingerea ca Romania va cunoaste in continuare o crestere economica cu mult peste ceea ce se va intampla cu precadere in Europa Occidentata sau in alte tari dezvoltate", a adaugat seful Executivului.


Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala, a declarat luni un analist al Moody's, citat de Reuters.


Luna trecuta, Moody's estima pentru Romania o crestere economica intre 0 si 3% in 2009, insa a revizuit previziunile din cauza unei situatii mai dificile in privinta lichiditatii decat estima initial.


Estimarea Moody's este prima care indica posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in 2009, celelalte prognoze indicand un nivel al cresterii economice de cel putin 4%.


"Romania va fi afectata de o schimbare mai drastica a conditiilor externe. Zona euro si unele state vecine intra in recesiune, iar lichiditarea este redusa pe pietele internationale, ceea ce va afecta cresterea creditarii", a declarat Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's, pentru Reuters.


"Dupa alegerile din 30 noiembrie, noul guvern va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala si toti acesti factori ar putea duce la o recesiune", a mai spus el.


Moody's estimeaza ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial, a mentionat Orchard.


Orchard a spus ca un declin brusc al economiei va afecta salariile bugetarilor, iar acesta este principalul factor ce ar forta noul guvern sa renunte la punerea in practica a promisiunilor pre-electorale cu privire la cheltuielile sociale.


"Noul guvern va realiza ca se confrunta cu o scadere reala a veniturilor si nu va avea de ales. Chiar daca reduc cheltuielile, nu isi pot permite un deficit bugetar de 10% din PIB", a spus el.


Luand in considerare inasprirea conditiilor fiscale, Orchard estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 4,9% din PIB.


Guvernul si-a propus, in proiectul de buget pe 2009, un deficit bugetar in jur de 2% din PIB.


Orchard a spus ca temperarea cererii interne va avea si efecte benefice. Inflatia este estimata sa se tempereze la 4,5% pana la sfarsitul lui 2009, fata de nivelul de 7,4% din luna octombrie, iar deficitul extern va cobori la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% din PIB in prezent.