Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful FMI vede riscuri de criza mondiala prelungita si de revolte sociale

Seful FMI vede riscuri de criza mondiala prelungita si de revolte sociale

Economia mondiala s-ar putea adanci intr-o criza prelungita, care sa starneasca revolte sociale, daca guvernele nu maresc si nu implementeaza pachetele promise de stimulente, a avertizat luni directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

Cresterea economica a Chinei se tempereaza, in conditiile in care economia mondiala inregistreaza o comprimare fara precedent a activitatii si se indreapta spre recesiune, ceea ce sporeste riscul de a asista la alte revolte precum cea din Grecia, a spus Strauss-Kahn.


Fara o reactie rapida din partea guvernelor, inceputul revigorarii economice - estimat in prezent pentru sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010 - ar putea veni mai tarziu, a atras atentia seful FMI.


"Mai sunt inca multe lucruri de facut, iar daca nu le vom  face, ne va fi greu sa evitam o criza indelungata pe care toata lumea ar vrea sa o evite", a declarat Dominique Strauss-Kahn.


Seful Fondului Monetar International a estimat ca protestele violente se vor extinde in cazul in care sistemul financiar nu este reorganizat in beneficiul tuturor, nu doar al unei elite restranse.


"Daca nu suntem in stare sa facem acest lucru, ar putea sa apara revolte sociale in multe locuri, inclusiv in economiile avansate", a adaugat seful FMI.


Fondul ar putea revizui in scadere in ianuarie estimarea actuala, de 2,2%, pentru cresterea economica mondiala, in contextul in care guvernele se opun sau nu au capacitatea sa aloce suficiente fonduri, ca sa restabileasca increderea, ptrivit lui Strauss-Kahn.


Dominique Strauss-Kahn a atras atentia ca pachetul de stimulente al Uniunii Europene , echivalent cu 1,5% din produsul intern brut (PIB), este insuficient.


Seful FMI a aratat ca liderii europeni tin inca sa se incadreze in limitele de deficit bugetar de dinainte de criza atunci cand planifica pachetul de stimulente, in loc sa adopte reglementari noi, adecvate dimensiunii problemelor economice.


"Ne confruntam cu o scadere fara precedent a productiei si avem indicii ale unei incertitudini semnificative ce limiteaza eficienta unor masuri de politica fiscala", a spus seful FMI.


Fondul recomanda guvernelor sa cheltuie cumulat 2% din PIB-ul mondial, respectiv 1.200 miliarde dolari, ca sa reduca riscul unei recesiuni mondiale catastrofale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1085 ori