Seful FMI incurajeaza bancile sa nu se mai concentreze la stabilitatea preturilor

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 13:42
1255 citiri
Seful FMI incurajeaza bancile sa nu se mai concentreze la stabilitatea preturilor

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn incurajeaza bancile sa nu se mai concentreze doar pe stabilitatea preturilor, in contextul in care revenirea economiei mondiale este fragila si insotita de incertitudini, anunta Mediafax.

"Revenirea economiei mondiale este fragila, insotita de incertitudini si inegal distribuita", a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de La Tribune

Strauss-Kahn a sfatuit bancile centrale sa caute mijloace pentru a asigura buna functionare a sistemului financiar si sa nu se mai concentreze doar pe stabilitatea preturilor.

"Este evident ca politicile monetare ar trebui sa nu se rezume doar la stabilitatea preturilor, ci sa fie indreptate spre asigurarea stabilitatii financiare", a afirmat oficialul FMI.

Acesta a cerut autoritatilor monetare sa elaboreze anumite reguli, precum cea de a impune bancilor un anumit nivel minim de capital propriu, pentru a ajuta la asigurarea echilibrului economiei mondiale.

 

"Economia mondiala continua sa-si revina, insa nu este bine distribuita intre state si chiar in interiorul unei tari", a spus Strauss-Kahn.

In ceea ce priveste situatia din Europa, seful FMI considera ca problema datoriilor a fost doar partial rezolvata. Din acest motiv, Strauss-Kahn precizeaza ca statele aflate in criza sunt in continuare supuse unor riscuri importante.

"Europa are nevoie de o solutie mai cuprinzatoare, bazata de o solidaritate pan-europeana, pentru rezolvarea problemelor persistente ale sectorului financiar si a celor legate de datoriile suverane", a continuat Strauss-Kahn.

In opinia sa, Grecia s-ar fi confruntat cu dificultati de mai mica amploare daca FMI si Uniunea Europeana (UE) ar fi intervenit mai devreme. Autoritatile elene au fost nevoite sa aplice masuri de austeritate severe in schimbul unui pachet de ajutor extern de 110 miliarde de euro acordat de FMI si UE.

In pofida acestor eforturi, unii analisti apreciaza ca Grecia nu va putea respecta angajamentele referitoare la reducerea deficitului bugetar si va intra in incapacitate de plata. 

Strauss-Kahn a subliniat, insa, ca programul UE-FMI vizeaza sprijinirea Greciei si evitarea unui asemenea scenariu extrem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sef fmi, #dominique strauss kahn, #banca, #pret , #Deficitul bugetar