Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raiffeisen Bank: 4,10 lei/euro, in decembrie

Raiffeisen Bank: 4,10 lei/euro, in decembrie

Raiffeisen Bank a revizuit in urcare estimarile privid evolutia cursului de schimb in acest an, de la 3,8 lei/euro pentru decembrie 2009 in prognoza anterioara la 4,10 lei/euro pentru ultima luna a acestui an, pe fondul scaderii increderii investitorilor, potrivit unui raport publicat ieri.

Pe 20 ianuarie, Raiffeisen aprecia ca leul va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,20 lei/euro in martie si la 3,80 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine.

in noua estimare, analistii Raiffeisen vad un curs de schimb de 4,30 lei/euro in martie, ce ar urma sa scada treptat la 4,25 lei/euro in iunie si apoi la 4,20 lei/euro in septembrie, pentru ca la finalul anului moneda nationala sa fie cotata la 4,10 lei/euro, peste pragul de 4 lei/euro.

"Credem ca stabilitatea financiara este prioritatea cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). in afara interventiei indirecte in piata valutara, BNR a controlat lichiditatea leului pe piata ca mod de limitare a speculatiilor valutare. Acesta este un motiv important pentru care BNR nu a redus rezervele minime obligatorii (RMO) la ultima sedinta de politica monetara si probabil se va abtine sa recurga la aceasta masura si in perioada urmatoare", a explicat economistul bancii Martin Stelzeneder.

De asemenea, Raiffeisen considera ca deoarece presiunile de depreciere a lului raman ridicate, iar guvernul nu a luat inca masuri eficiente de reducere a deficitului bugetar, banca centrala nu va decide sa relaxeze politica monetara prin injectarea de lichiditate in piata.

"De aceea, ne asteptam ca BNR sa actioneze mai departe pentru limitarea deprecierii leului, din doua motive. Pe de o parte, e vorba de angajamentele luate de noul guvern pentru reducerea deficitului bugetar, iar pe de alta parte de faptul ca un pachet financiar si economic cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International nu este total exclus", se mai arata in raportul saptamanal al Raiffeisen.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2402 ori
Citeste mai multe despreraiffeisen bank lei euro curs raport