Politicienii, la fel de vinovati de criza ca si bancherii

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 09:20
1249 citiri
Politicienii, la fel de vinovati de criza ca si bancherii

In ultimul an, politicienii din Uniunea Europeana s-au intrecut in a blama sistemul bancar pentru declansarea crizei financiare, pentru bonusurile prea mari si luarea unor riscuri fara acoperire, culminand cu impunerea unei taxe de 50% pe bonusuri, in Marea Britanie, model ce ar putea fi urmat si de alte tari.

Insa ce drept au sa critice, luand in considerare ca, in momentele de boom economic, exact aceiasi politicieni au gestionat prost finantele propriilor tari, ducand la deficite uriase?

Intrebarea vine din partea vice-guvernatorului Bancii Nationale a Cehiei, Mojmir Hampl (foto), care este si membru al comisiei UE pentru economie si finante. Intr-un comentariu pentru The Wall Street Journal, el spune ca elitele politice din unele dintre cele mai avansate democratii nu reprezinta un exemplu de grija pentru atingerea telurilor pe termen lung, daca acestea nu au legatura cu interesele proprii.

"Gandirea pe termen lung este o exceptie. Abilitatea de a vedea dincolo de urmatoarele alegeri este reprimata si exista mereu alegeri, fie in cadrul partidului, fie locale, nationale sau pan-europene", spune Hampl.

Sectorul financiar este invinuit ca nu a economisit indeajuns in vremurile de crestere economica, pentru a avea ce cheltui in timpul crizei, insa, si in acest caz, politicienii ofera un model numai bun de evitat.

Desi intre anii 2000 - 2007 a existat o crestere economica accentuata, majoritatea statelor membre UE au avut deficite bugetare, cu toate ca ar fi trebuit sa-si majoreze rezervele. De altfel, nici o tara din cadrul UE nu ar avea voie, cel putin teoretic, sa depaseasca nivelul de 3% din PIB, in cazul deficitului bugetar.


"Insa, 'datorita' gandirii creative a ministrilor de finante din UE, acest prag poate fi trecut chiar si in vremurile bune", scrie vice-guvernatorul bancii centrale cehe.

Pe de o parte, politicienii ii cearta pe bancheri pentru mentalitatea de turma, care a cauzat instabilitatea pietei. Insa, pe de alta parte, dau directive pentru restrictionarea actiunilor pe care bancile si alte institutii financiare au voie sa le faca, intarind tocmai acea mentalitate.

"Reglementarea nu e nimic altceva decat un comportament de turma. Cateodata este bine, cateodata nu. Dar aceeasi camasa de forta va lega si acele institutii care nu au urmat turma si au iesit victorioase din criza", comenteaza Hampl.

De asemenea, oficialul ceh crede ca este ironic faptul ca masurile de reglementare sunt scrise, in mare parte, de tarile occidentale ale caror sisteme financiare s-au dovedit cele mai vulnerabile in fata crizei.

"Nu ma numar printre cei care se uita cu dispret la politica. Pentru mine, politicienii nu sunt o specie ciudata, diferita de restul pamantenilor. Parerea mea pragmatica este ca anumite reguli duc la un comportament si la rezultate similare. Administratia publica nu face exceptie", scrie oficialul bancii centrale cehe.

"De aceea, ma surprinde ca aceasta mustrare ieftina la adresa pietelor din multe tari este acceptata atat de rapid si fara sa fie criticata, cand este clar faptul ca cei care tin aceste lectii nu au credibilitate", incheie Hampl.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politicieni, #criza, #bancherii, #bonusuri, #sistem, #bancar , #Deficitul bugetar