"Nici eu, nici Guvernul, nici BNR nu ne-am propus sa scoatem tara din criza"

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 17:14
2112 citiri
"Nici eu, nici Guvernul, nici BNR nu ne-am propus sa scoatem tara din criza"

Guvernul roman nu si-a propus "sa scoata tara din criza", pentru ca nu se poate acest lucru, criza fiind globala, ci sa dezvolte politici de diminuare a acesteia, prin mentinerea cursului de schimb leu-euro si prin finantarea deficitului, a declarat, duminica, la Ludus, presedintele Traian Basescu.

"Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Nationala nu ne-am propus sa scoatem tara din criza economica , pentru ca nu se poate acest lucru. Criza e globala si Romania depinde de ceea ce se intampla la nivel global. Nu exista nicio tara care sa se extraga singura din criza. tarile ori ies toate, ori nu iese niciuna. Chiar si tarile care au o mai mica eroziune a PIB generata de criza au scadere, nimeni nu creste", a afirmat Traian Basescu in discursul rostit la Casa de Cultura din Ludus, in fata unor reprezentanti ai autoritatilor locale, ai oamenilor de afaceri si a unor agricultori.

Potrivit lui Traian Basescu, Guvernul roman si-a propus sa dezvolte politici de diminuare a efectelor crizei, cu doi piloni, si anume mentinerea cursului valutar leu-euro la un nivel rezonabil care sa nu erodeze veniturile populatiei foarte rapid, iar celor care fac export sa le permita sa-l faca la costuri rezonabile si finantarea deficitului bugetar, care este mare.

"A fost minus 5,4 anul trecut (n.r. - deficitul bugetar), anul acesta este estimat a fi minus 7,3 - 7,6 (n.r. - deficitul bugetar). O parte din bani trebuie sa sustina acest deficit pentru continuarea investitiilor, pentru plata salariilor bugetarilor, a pensiilor si a obligatiilor de asistenta sociala. Astea au fost obiectivele majore ale Guvernului", a mai spus Basescu.

Potrivit acestuia, specialistii evalueaza ca undeva in trimestrul al doilea al anului viitor Romania va relua cresterea economica pozitiva.

"Pana atunci, cresterea economica negativa se va reduce o data cu trimestrul al patrulea al acestui an, iar in 2010 trimestrul al doilea trecem pe crestere pozitiva, a mai declarat Basescu, adaugand ca Romania nu va trece la "asta" inaintea Germaniei, Spaniei, Marii Britanii, Frantei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #bnr, #campanie, #criza, #curs, #electorala, #valutar , #Deficitul bugetar