Moscova vrea sa scoata bani din privatizari: Nu mai avem ce astepta

Marti, 02 Februarie 2016, ora 15:50
2456 citiri
Moscova vrea sa scoata bani din privatizari: Nu mai avem ce astepta
Foto: Wikimedia

Rusia ameninta sa se scufunde intr-o criza mult mai grava decat actuala recesiune, daca va continua sa astepte schimbari miraculoase ale situatiei economice, cred reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Economice de la Moscova.

Redresarea pietei petrolului pana la un nivel de peste 50 de dolari/baril nu se intrevede la orizont, iar ministrul Alexei Uliukaiev nu mai crede in alta solutie decat privatizarea urgenta a unor companii cu capital majoritar de stat, anunta agentia TASS.

"In 2014-2015 piata s-a prabusit si a continuat sa se prabuseasca, in vreme ce noi am asteptat ca aceasta situatie sa se schimbe. Acum ne-am dat seama ca nu aveam ce astepta.

Bugetul se afla intr-o situatie critica, iar pietele nu dau semn de redresare. Adevarata provocare de moment o reprezinta organizarea procesului de privatizare in mod eficient si transparent pe o piata extrem de nefavorabila", a explicat Uliukaiev.

Ministrul Dezvoltarii Economice a amintit ca, in urma cu doar cativa ani, Rusia a demonstrat ca poate privatiza cu succes bucati importante din companiile de stat.

Acum insa, schimbarile rapide din realitatea macroeconomica necesita decizii luate fara panica, a subliniat oficialul rus.

"Este necesar sa luam in considerare schimbarile care survin in munca noastra, dar nu dintr-o perspectiva panicarda, ci din cea a mobilizarii tuturor resurselor de care dispunem. In mijlocul tensiunilor trebuie sa ne aratam concentrati", a mai declarat Alexei Uliukaiev.

Ministrul Dezvoltarii Economice de la Moscova nu exclude posibilitatea ca Rusia sa dea anul aceste semne de revenire economica moderata.

Calculele efectuate de oficialii din subordinea sa au aratat ca, in 2015, economia tarii a suferit o contractie de 3,9%, in vreme ce prognoza de anul acesta se refera la o descrestere economica cu 3,7-3,8 procente.

Pana acum, agentia nationala de statistica Rosstat a dat publicitatii o analiza in care PIB din Rusia ar fi scazut cu 3,7% in cursul anului 2015 fata de anul anterior.

Printre companiile pe care guvernul de la Moscova vrea sa le introduca in lista privatizarilor din acest an se numara banci, companii din industria petroliera si chiar unele fabrici de armament.

Bugetul de anul acesta al Rusiei a fost creionat pe o prognoza de 50 de dolari barilul de petrol. In momentul de fata, pretul petrolului este la 33 de dolari/baril si nu sunt sanse ca aceasta situatie sa se modifice in curand.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#recesiune Rusia, #privatizari Rusia, #deficit bugetar, #pret petrol , #Deficitul bugetar