Ministerul Finantelor: Romania se va incadra in tinta de deficit stabilita cu FMI

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 16:29
1335 citiri
Ministerul Finantelor: Romania se va incadra in tinta de deficit stabilita cu FMI

Ministerul Finantelor Publice se va incadra in deficitul bugetar convenit cu institutiile financiare internationale pentru data de 30 iunie, iar programarea investitiilor s-a efectuat astfel incat sa nu existe riscul unor derapaje in a doua parte a anului, se arata intr-un comunicat al MFP.

"Conform acordului cu Fondul Monetar International, plafoanele trimestriale ale deficitului bugetului general consolidat se calculeaza pornind de la soldul executiei curente, care se ajusteaza cu valoarea cu care cheltuielile de capital depasesc un anumit nivel. (...) Potrivit datelor preliminare la zi, Ministerul Finantelor Publice se va incadra cu rigurozitate in deficitul bugetar convenit cu institutiile financiare internationale pentru data de 30 iunie anul curent", se precizeza in comunicat.

Astfel, plafonul deficitului bugetului general consolidat pentru primul semestru convenit cu institutiile financiare internationale este de 8,8 miliarde de lei.

"Acesta este format din soldul rezultat din executia curenta, cu un deficit maxim stabilit la sapte miliarde de lei, la care se pot adauga cheltuieli suplimentare cu investitiile de pana la 1,8 miliarde de lei, deci un deficit bugetar total admisibil de maximum 8,8 miliarde de lei. Deficitul bugetar total inregistrat in perioada ianuarie - mai 2012 a fost de 7,2 miliarde de lei, astfel ca angajamentul privind nivelul deficitului bugetar la finele lunii iunie nu a fost incalcat. (...) Precizam ca o diferenta importanta fata de executia bugetara a anului trecut, cand cea mai mare parte a cheltuielilor de capital s-a alocat in semestrul doi, indeosebi in trimestrul patru 2011, este faptul ca programarea investitiilor s-a efectuat astfel incat sa nu existe riscul unor derapaje in a doua parte a anului, repartizarea fiind facuta mai uniform, inclusiv pentru a se asigura efecte mai favorabile asupra cresterii economice. De aici rezulta si valoarea semnificativa a cheltuielilor pentru investitii din perioada ianuarie-mai a acestui an, in crestere cu 36,2% comparativ cu perioada similara a anului 2011, care se sconteaza la influenta pozitiv dinamica PIB din acest an", se mentioneaza in comunicat.

Datele privind executia bugetara conform darilor de seama contabile operative ale institutiilor publice, pentru primul semestru, vor fi publicate de catre Ministerul Finantelor Publice la 25 iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania tinta deficit bugetar, #tinta deficit bugetar , #Deficitul bugetar