Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MFP a atras luni 1 miliard de lei prin titluri la sase luni

MFP a atras luni 1 miliard de lei prin titluri la sase luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la sase luni in valoare de 999,959 milioane lei (231,95 milioane euro), la un randament mediu de 6,88% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmite NewsIn.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard de lei. Bancile au depus cereri de cumparare de peste 3,19 miliarde lei.

La licitatia anterioara cu scadenta la sase luni, din 15 noiembrie, Ministerul de Finante a vandut certificate de trezorerie cu discont in valoare de 791,5 milioane lei, la un randament mediu de 6,96%.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga 4,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna decembrie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului.

MFP a luat din piata 4,37 miliarde lei prin titluri de stat in noiembrie, precum si 1,31 miliarde euro. In octombrie, ministerul a atras 3,096 miliarde lei, sub nivelul programat de 4,6 miliarde lei.

In trimestrul al treilea, MFP a reusit sa colecteze numai 6,52 miliarde lei din piata locala, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde lei.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci. In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1017 ori
Citeste mai multe despremfp finante titluri