Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Masurile de austeritate, ineficiente in rezolvarea problemelor din zona euro

Masurile de austeritate, ineficiente in rezolvarea problemelor din zona euro

In urma oferirii de sprijin financiar Greciei, Irlandei si Portugaliei, guvernele din zona euro par sa fi transat lucrurile: tarile slabe au fost aduse la linia de plutire si urmeaza perioada de refacere si revenire la crestere economica. 

Insa cum s-ar putea ajunge la situatia ideala, cand cele trei state vor putea supravietui fara bani de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International?

Politicienii din zona euro cred ca reducerea cheltuielilor este calea succesului. Ministrii Finantelor din uniunea monetara au precizat ca guvernul portughez trebuie sa stranga cureaua, mai ales ca depinde de generozitatea altora.

Totusi, analistii sunt de parere ca doar masurile de austeritate nu vor reusi sa rezolve problemele celor trei state.

Chiar daca deficitul bugetar este redus, ramane un deficit bugetar, care se adauga la datoriile guvernamentale.

Abilitatea de a rambursa imprumuturile depinde de marimea economiei: cu cat produsul intern brut este mai mare, cu atat veniturile sunt mai mari, iar creditele pot fi platite.

Pana in prezent, autoritatile din zona euro au pus accentul mai mult pe aspectul legat de datorii, decat pe cel legat de produsul intern brut.


Insa, fara o crestere serioasa a PIB-ului, este putin probabil ca tarile respective sa se afle intr-o situatie mai buna in 2013 decat in prezent.


De fapt, pana la acea data, este mai probabil sa aiba datorii si mai mari, la un PIB nu cu mult peste cel din prezent, daca nu chiar mai mic.


Vezi continuarea pe ziare.comTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1091 ori