Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Leul s-ar putea deprecia cu 6,3 procente fata de euro

Leul s-ar putea deprecia cu 6,3 procente fata de euro

Leul romanesc s-ar putea deprecia cu 6,3 procente fata de moneda euro in a doua jumatate a anului, din cauza cresterii deficitului de cont curent al Romaniei si accelerarii inflatiei, potrivit unui studiu al Calyon, divizia de finantare si investitii a bancii franceze Credit Agricole, transmite Bloomberg.

Leul se va deprecia probabil cu 3,75 procente fata de euro pana la sfarsitul lunii septembrie si cu patru procente pana la sfarsitul anului, apreciaza analistul Simon Smollett de la Calyon. Luni la pranz rata de schimb a monedei nationale era de 3,67 lei/euro.

Leul s-a depreciat fata de euro cu peste 13 procente anul trecut, cel mai mare declin din ultimii cinci ani, s-a marit deficitul de cont curent in Romania, inflatia s-a accelerat la cel mai rapid nivel din ultimii doi ani iar investitorii straini evita pietele emergente din cauza crizei financiare globale.

O victorie a Partidului Social Democrat, format din fosti comunisti, in alegerile parlamentare din noiembrie, ar prejudicia increderea investitorilor in Romania, se arata in studiul companiei Calyon.

Guvernul roman are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,3 procente din PIB in acest an, comparativ cu 2,7 procente in 2007. Uniunea Europeana a previzionat ca se va inregistra un deficit bugetar de 2,9 procente din PIB in 2008.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1050 ori