Guvernul se reuneste in sedinta pentru a aproba scrisoarea convenita cu FMI

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 17:49
1116 citiri
Guvernul se reuneste in sedinta pentru a aproba scrisoarea convenita cu FMI

Guvernul se va reuni in sedinta, marti seara, la ora 18.00. pentru a aproba scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI), convenita in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, relateaza Mediafax.

Informatia a fost anuntata de MEDIAFAX citand surse oficiale si confirmata ulterior de catre Guvern.

Executivul a precizat totodata ca tema sedintei de guvern este aprobarea semnarii scrisorii suplimentare de intentie cu FMI si a Memorandumului suplimentar de intelegere cu UE.

Scrisoarea convenita cu FMI, obtinuta si prezentata de MEDIAFAX in luna noiembrie, releva, printre altele, ca Guvernul a promis FMI ca reducerea numarului de angajati in sectorul public va continua si anul viitor, iar pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012, Executivul va restrange in continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii si prime, apeland insa si la masuri suplimentare.

Guvernul si FMI au convenit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca doar daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal", pana atunci sistemul de impozitare urmand sa ramana neschimbat, releva scrisoarea suplimentara de intentie agreata cu institutia financiara.

Executivul a mai promis FMI ca stimulentele destinate bugetarilor vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu, si ca vor fi acordate, in limita acestui plafon total, strict in raport cu resursele bugetare si doar sub forma de premiere pentru rezultate importante in colectari de taxe.

Guvernul intentioneaza sa scada anul viitor numarul de internari in spitale cu 10% fata de nivelul din acest an si sa reduca adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC, la maxim 1,5% pentru achizitii cu amanuntul si 4% pentru cumparari en-gros.

Scrisoarea suplimentara include si angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar in 2012 la 3% din PIB, dar releva ca acest obiectiv va impune mentinerea restrictiilor in zona de cheltuieli si poate obliga si la alte masuri suplimentare, fara ca la acest moment sa fie nominalizate.

O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in perioada 20 octombrie -1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern, # scrisoare. fmi , #Deficitul bugetar