Guvernul estimeaza cresterea deficitului si a datoriei publice in 2012

Luni, 14 Mai 2012, ora 20:13
1207 citiri
Guvernul estimeaza cresterea deficitului si a datoriei publice in 2012

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care include tinte modificate in crestere ale deficitului bugetar atat pentru acest an, cat si pentru anul viitor, comparativ cu forma prezentata in luna aprilie, estimari in urcare fiind indicate si pentru datoria guvernamentala.

Documentul incluzand noile tinte a fost inregistrat de catre Comisia Europeana la sfarsitul saptamanii trecute.

Conform noilor proiectii guvernamentale, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 2,8% din PIB (fata de 2,3% din PIB prezentat anterior) in termeni ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.) si la 2,2% in metodologia cash (fata de 1,9% din PIB anterior), in timp ce tinta pentru anul viitor a fost ridicata de la 1,5% la 2,2% pe ESA. Pentru anii 2014 si 2015, tinta de deficit bugetar a fost mentinuta la 1,2%, respectiv 0,9%.

"Este o tinta situata sub limita prevazuta de Tratatul de la Maastricht, de 3%, si, luand in calcul si perspectiva anului 2014 (in vechiul program se vorbea de perspectiva anului 2013-n.r.), este primul pas catre un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB, determinat de schimbarea dramatica a modelelor financiare ca urmare a crizei", se arata in document.

Datorie publica de 34,2% din PIB in 2012

Programul transmis CE include si o noua tinta a datoriei guvernamentale, Executivul anuntand ca pentru acest an se estimeaza ca nivelul acesteia se va ridica la 34,2% din PIB (comparativ cu 33,9% din PIB anuntat anterior), iar in perioada 2013-2015 nivelul estimat al datoriei publice se va situa sub 34% din PIB (fata de sub 33,5% din PIB avansat anterior).

Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul lunii mai, ca rezerva de cinci miliarde de euro existenta la Ministerul de Finante este intangibila, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar marirea salariilor bugetarilor se poate face prin intelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

Bugetul general consolidat a inregistrat in primul trimestru un deficit de 3,4 miliarde lei, reprezentand 0,56 % din PIB, incadrandu-se totusi in tinta de deficit stabilita cu FMI prin ajustare cu investitiile realizate, potrivit datelor prezentate la finele luinii martie de Ministerul Finantelor.

#estimare guvern deficit bugetar, #estimare guvern datorie publica, #deficit bugetar 2012, #datorie publica 2012 , #Deficitul bugetar