FMI: Ucraina are nevoie de finantare suplimentara in valoare de 15 miliarde de dolari

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 10:04
1318 citiri
FMI: Ucraina are nevoie de finantare suplimentara in valoare de 15 miliarde de dolari
Foto: ziuaconstanta.ro

FMI a avertizat ca Ucraina se confrunta cu un deficit de finantare de 15 miliarde de dolari si a cerut guvernelor occidentale ca banii sa fie alocati in urmatoarele saptamani pentru a se evita un colaps financiar, se arata intr-un articol aparut miercuri in publicatia britanica 'Financial Times' (FT).

FMI a promis Ucrainei un ajutor financiar international de 27 de miliarde de dolari sub forma de imprumuturi, din care 17 miliarde vor fi furnizate de institutie, in schimbul unor ample masuri de restructurare economica, potrivit Agerpres.

'Nu va fi usor pentru Ucraina, nu au mai ramas prea multi bani acolo', a afirmat un oficial implicat in negocierile dintre autoritatile de la Kiev si reprezentantii UE si FMI.

Alte surse au apreciat ca deficitul de finantare vine in urma declinului de 7% al PIB-ului Ucrainei si a colapsului exporturilor catre Rusia, cel mai mare partener comercial al tarii, ceea ce a dus la iesiri masive de capital si la reducerea semnificativa a rezervelor valutare ale Bancii Centrale ale Ucrainei.

De la inceputul programului de asistenta financiara, in aprilie, Ucraina a primit finantare de 8,2 miliarde de dolari de la FMI si alti creditori internationali.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si uniune vamala, a anuntat ca Bruxelles-ul ia in considerare un nou program de asistenta financiara pe langa cei 1,6 miliarde de euro (doua miliarde de dolari) pe care i-a promis deja Kievului. Guvernul ucrainean a solicitat UE inca doua miliarde de euro.

Dar ministrul italian de Finante, Pier Carlo Padoan, a afirmat ca UE va acorda finantare suplimentara Ucrainei numai daca autoritatile de la Kiev vor face 'un efort mai puternic' pentru implementarea reformelor.

Premierul ucrainean Arseniy Yatseniuk a dat asigurari ca Executivul este pregatit sa adopte masuri nepopulare, cum ar fi reduceri masive de cheltuieli si sporirea competitivitatii tarii.

Saptamana trecuta, oficialii Bancii Centrale a Ucrainei au anuntat ca rezervele valutare au scazut in noiembrie la noua miliarde de dolari, de la 16,3 miliarde de dolari in mai. Si rezervele de aur ale Ucrainei s-au injumatatit.

In prezent o misiune a Fondului Monetar International se afla in Ucraina pentru a discuta cu autoritatile despre aplicarea unor reforme economice profunde.

In recesiune neintrerupta de peste doi ani, Ucraina este in pragul falimentului, fiind minata de o grava criza economica, de caderea monedei nationale, de coruptia endemica si de costul ridicat al conflictului armat din Est.

FMI trebuie sa deblocheze o noua transa de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina, dupa cea de 4,6 miliarde de dolari deja platita. Aceste fonduri sunt cruciale pentru autoritatile ucrainene, care trebuie sa plateasca datoria pentru gaz Rusiei si sa gaseasca o solutie pentru penuria de carbune care ameninta tara odata cu venirea iernii.

Si UE a acordat Ucrainei in 3 decembrie a doua transa de 1,6 miliarde de euro (doua miliarde de dolari) din programul de asistenta financiara convenit in martie.

#Ucraina nevoie finantare suplimentara, #FMI avertizare Ucraina , #Deficitul bugetar