Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia romaneasca "se simte bine", dar risca supraincalzirea

Economia romaneasca "se simte bine", dar risca supraincalzirea

Economia romaneasca "se simte foarte bine", dar o supraincalzire nu este exclusa, legata mai ales de cresterea deficitului de balanta al conturilor curente si de riscul cresterii inflatiei, a estimat marti Fondul Monetar International.

"Economia romaneasca cunoaste o rata de crestere foarte ridicata, dar ea functioneaza deasupra capacitatii sale si se apropie de o supraincalzire", a declarat reprezentantul FMI la Bucuresti, Juan Jose Fernandez-Ansola in cursul unei conferinte de presa. "Riscurile sunt legate in principal de inflatie si de cresterea deficitului exterior", a precizat el.

In timp ce o misiune a FMI este asteptata la Bucuresti saptamana viitoare pentru raportul sau anual de evaluare a economiei romanesti, Fernandez Ansola a estimat ca deficitul conturilor curente se va stabili la 12% din Produsul intern brut in 2007, fata de 10% in 2006, in timp ce inflatia va depasi obiectivul fixat de banca centrala, care este de 4%, plus-minus un punct.

FMI prevede de asemenea o crestere economica de 6,5% in 2007, in scadere fata de anul trecut cand ea a depasit 7,5%, potrivit cifrelor preliminare.

Pentru a mentine inflatia sub control, reprezentantul FMI a sfatuit autoritatile romane sa "isi coordoneze politicile fiscale si monetare". "Problema este daca politica fiscala actuala este suficienta pentru a permite atingerea obiectivului de inflatie", s-a intrebat el, amintind ca FMI avertizase deja in privinta efectelor negative ale incasarilor publice cu cota unica de impozitare, fixata la 16% in ianuarie 2005.

Bucurestiul si FMI au intrerupt in 2005 acordul stand-by incheiat in 2004, dupa ce nu au reusit sa ajunga la o intelegere asupra nivelului deficitului bugetar.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 762 ori