Dochia: Ridicarea tintei de deficit pana la 2,25% din PIB este inca prea optimista

Miercuri, 22 August 2012, ora 17:25
1172 citiri
Dochia: Ridicarea tintei de deficit pana la 2,25% din PIB este inca prea optimista

Consiliul Fiscal a anuntat ca rectificarea bugetara pentru 2012 este construita pe un deficit in crestere, care va ajunge la 2,25% din PIB, de la 1,9%. Dar cifra este inca prea optimista, avand in vedere contextul intern si extern, considera analistul financiar Aurelian Dochia.

"Acceptarea unor deficite mai mari inseamna sa ne imprumutam mai mult. Probabil ca se va merge pe o solutie combinata in care unele cheltuieli ar putea fi amanate, sa fie restructurate, sa se ia dintr-o parte si sa se dea in alta. Cele mai afectate sunt cheltuielile de investitii care nu s-ar realiza integral. Se va incerca sa se pastreze cat mai aproape de tinta convenita de deficit, dar nu e deloc exclus sa fie si putin depasita aceasta tinta de 2,25%", a declarat Dochia pentru Business24.

Mai multa prudenta din partea politicienilor este indicata cu atat mai mult cu cat in 2013, reducerea deficitului public si de stabilizare a nivelului datoriei, va fi mai dificil de urmat decat in 2012.

"Noi avem un nivel al datoriei, care desi nu este mare, la 40% din PIB, incepe sa creasca automat. Suntem la punctul la care, la peste 40%, obligatiile privind datoria veche, dobanzi si rate scadente, ne cer niste eforturi bugetare deosebite. Noi trebuie sa realizam un surplus bugetar ca sa putem plati dobanzile vechi si sa ne imprumutam numai ca sa pastram datoria la acelasi nivel", sustine analistul.

Conform raportului Consiliului Fiscal, tinta de deficit a fost ridicata, pentru ca nu s-au incasat suficiente venituri la bugetul de stat, in timp ce s-au majorat cheltuielile.

"Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB", se arata in document.

Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetara prevede un deficit bugetar de 2,25% din PIB

Consiliul Fiscal: Venituri bugetare peste estimari din TVA, dar prea mici din accize in S1

Consiliul Fiscal: Salariile au fost marite fara nicio baza fiscala

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tinta deficit bugetar, #buget 2012, #rectificare bugetara 2012 , #Deficitul bugetar