Deficitul bugetar al Romaniei s-a dublat in 2018

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 17:29
2722 citiri
Deficitul bugetar al Romaniei s-a dublat in 2018
Foto: CC0 Creative Commons

Executia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit de 14,6 miliarde lei, respectiv 1,54% din PIB, mai mult decat dublu fata de cel din perioada similara a anului trecut, de 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB), conform datelor publicate vineri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Deficitul s-a majorat si fata de primele sapte luni ale acestui an, cand a fost de 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 182,4 miliarde lei, reprezentand 19,3% din PIB, au fost cu 13,7% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,5%) si din veniturile nefiscale (+19,8%).

"Incepand cu luna februarie, incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017", precizeaza MFP.

In perioada mentionata se constata o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA. Astfel, acestea au crescut cu 8,6% fata de realizarile aceleiasi perioade din 2017, ajungand la o valoare de 37 miliarde lei pe primele opt luni ale anului in curs.

Veniturile din accize au fost in suma de 18,3 miliarde lei (1,9% din PIB), cu 8,9% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 5,8% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 23,9% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 38,3% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 8,3 miliarde lei cu 19,7% mai mari decat cele incasate in anul 2017 in aceeasi perioada.

Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat au fost in suma de 196,9 miliarde lei, cu 18% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Cheltuielile de personal au fost cu 25,2% mai mari fata de primele opt luni din 2017, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,9%. Majorari semnificative s-au inregistrat atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare.

Subventiile au fost mai mari cu 3,9% comparativ cu perioada ianuarie-august 2017.

Dobanzile au fost cu 21,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand 1% din PIB, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 12,8%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si de majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,8 miliarde lei, cu 22,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
Ministerul Finanțelor oferă noi titluri de stat. De luni, 10 iunie, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, care oferă dobânzi anuale de 6%, pentru titlurile cu maturitate de un an,...
#deficit bugetar romania , #Deficitul bugetar

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști