Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul bugetar a urcat la 1,2% din PIB dupa patru luni

Deficitul bugetar a urcat la 1,2% din PIB dupa patru luni


Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,2% din Produsul Intern Brut (7,5 miliarde de lei) dupa primele patru luni din acest an, dupa ce, primul trimestru din 2013 s-a incheiat cu un deficit bugetar de 0,67% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Sursa citata arata ca, in cursul lunii aprilie, ca urmare a platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie s-a inregistrat o crestere a deficitului, influenta de circa 0,2 pp, avand caracter sezonier care se va recupera in luna mai. Astfel, in absenta acestor plati anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, fata de 0,85% din PIB in perioada similara a anului 2012.

In acest deficit este reflectata insa si reintregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, returnarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru pensionari, majorarea salariului minim, precum si reducerea arieratelor.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 65 miliarde lei, reprezentand 10,4% din PIB, au fost cu 4,3% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut (+11,0%, respectiv +5,9%), datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.

Incasarile din TVA au crescut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutia favorabila evidentiind faptul ca acestea nu au fost afectate de masura platii TVA la incasare.

Accizele au crescut (+13%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor, dar si ca urmare a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii.

Incasarile din impozitul pe profit in luna aprilie au fost in crestere cu 7,9% fata de aceeasi perioada a anului 2012.

Autoritatile locale au castigat cu 9% mai mult din impozitele si taxele pe proprietate

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 9%. Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,3% din PIB, dar isi mentin evolutia ascendenta, fiind cu 196% mai mari fata de cele din luna precedenta.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 72,5 miliarde lei, reprezentand 11,6% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 7,6% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+28,2%) ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, dar si ca urmare a platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariati din sectorul public.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,1%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.

S-au inregistrat de asemenea cresteri fata de anul 2012, in principal, la dobanzi cu 9,9% si la subventii cu 13,2%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de

9,7 miliarde lei (1,55% din PIB). Cheltuielile de capital au inregistrat, la patru luni, o crestere cu

0,1% din PIB fata de perioada similara a anului precedent.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1162 ori