Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum vrea Guvernul sa cosmetizeze deficitul bugetar la Comisia Europeana

Cum vrea Guvernul sa cosmetizeze deficitul bugetar la Comisia Europeana
Autoritatile romane doresc sa nu mai includa in calculul deficitului bugetar proiectele de infrastructura cu finantare BEI, BERD sau BM si au demarat negocieri in acest sens cu Comisia Europeana.

In aceasta situatie, Romania ar putea respecta indicatorul agreat, de pana la 3% din PIB a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National, Dan Sova, vineri, la o dezbatere organizata de Consiliul National al PSD.

"Romania se poate imprumuta masiv de pe pietele financiare la dobanzi scazute, dar n-are voie. Credibilitatea pe care o dau investitorii institutionali Romaniei este foarte mare. Marea problema este ca trebuie sa ne incadram in deficitul bugetar de pana la 3%. Singura solutie este cresterea PIB. (...) Acum se negociaza pentru toate proiectele finantate cu BEI, BERD, BM. Vrem sa vedem daca accepta CE sa nu le introducem in deficit", a spus Dan Sova.

Oficialul a adaugat ca politica de investitii a Romaniei vizeaza cheltuielile care produc profit si respecta o rata de rentabilitate de peste 15%.

"Politica de promovare este urmatoarea: avem proiecte, sursele de finantare sunt transparente, modalitatile de atribuire sunt transparente. Trebuie sa vedem daca puteam sa permitem Romaniei cheltuieli de investitii care produc profit. Tot ce s-a produs pana acum ca investitii din partea statului a urmat rata de rentabilitate, ce este de peste 15%, asa cum prevede BM", a adaugat Sova.

De asemenea, oficialul a precizat ca autoritatile incearca sa nu mai ofere garantii de stat pentru proiectele derulate in parteneriate cu investitorii straini, ci doar scrisori de confort, termeni acceptati de companii din Japonia sau Coreea de Sud.

"Avem 5 milioane lei pentru garantii de stat. Ii pastram pentru proiecte mari.
Incercam sa nu folosim garantii de stat pentru proiecte fie in concesiune sau parteneriat public privat. Investitorii din Japonia si Coreea de Sud au acceptat sa lucreze in project finance cu statul roman doar cu scrisori de confort. Scrisoarea de confort nu asigura garantie financiara. Au spus ca ii intereseaza sa fie proiecte asumate de stat si considerate prioritare", a mai afirmat ministrul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 861 ori