Cristian Hostiuc: Pentru Isarescu reintregirea salariilor este mai importanta

Luni, 07 Mai 2012, ora 08:59
1069 citiri
Cristian Hostiuc: Pentru Isarescu reintregirea salariilor este mai importanta

BNR a pus stop unui ciclu de cinci luni de scaderi consecutive ale ratei dobanzii de referinta la lei care s-a oprit la 5,25% pe an. Iar Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ca nu se pot pronunta nici el, nici consiliul de administratie cand se va relua acest proces de scadere a dobanzii.

Dobanda de 5,25%, nivel care a fost stabilit in sedinta de la inceputul lunii aprilie, este un minim istoric pentru perioada de dupa Revolutie. La fel ca inflatia care a coborat sub 3% pe an. Ceea ce nu a spus Mugur Isarescu este ca dobanda BNR si mai mult scaderea acesteia nu ajuta economia si nici nu au vreo influenta in cresterea economica. A ajutat doar Ministerul Finantelor sa se imprumute mai ieftin si sa scada costurile de finantare a deficitului.

Dobanda BNR este urmarita de banci prin prisma operatiunilor de pe piata monetara interbancara si mai ales de cei care tranzactioneaza pe piata titlurilor de stat. Iar investitorii in aceste instrumente prin care se finanteaza deficitul bugetar nu mai accepta o scadere a dobanzii sub 5% pe an la lei pentru Romania pentru ca nu ar mai avea de castigat avand in vedere posibilitatile ridicate de crestere a cursului.

Ministerul Finantelor urmareste destul de mult dobanda BNR, la care mai adauga un usor castig pentru investitori si astfel isi vinde titlurile de stat.

#cresterea salariilor Isarescu, #editorial Cristian Hostiuc , #Deficitul bugetar