Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Fiscal: Balanta riscurilor inclina spre un deficit bugetar mai mare

Consiliul Fiscal: Balanta riscurilor inclina spre un deficit bugetar mai mare


Consiliul Fiscal (CF) apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa, respectiv spre un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat, se arata in document.

"In acest context, in opinia Consiliului Fiscal, SFB 2013-2015 ar trebui sa contina un capitol separat care sa evalueze riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici si bugetari, precum si eventualele masuri avute in vedere in ipoteza in care aceste riscuri se materializeaza, mai ales avand in vedere recentele evolutii de pe pietele financiare internationale", se spune in document.

Documentul reprezinta opinia Consiliului fiscal cu privire la Strategia fiscal-bugetara pe perioada 2013-2015.

In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscala si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european si in cadrul acordurilor cu FMI/CE/BM, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung, astfel incat politica fiscal-bugetara sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.

De asemenea, in linie cu recomandarile anterioare, Consiliul fiscal insista in ceea ce priveste necesitatea unei prezentari transparente a ipotezelor ce fundamenteaza traiectoria agregatelor fiscal-bugetare, in special in ceea ce priveste cuantificarea explicita a impactului masurilor discretionare ce le afecteaza.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1219 ori