Ce spune minimul istoric atins de randamentele la obligatiuni despre Romania?

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 17:02
1703 citiri
Ce spune minimul istoric atins de randamentele la obligatiuni despre Romania?

Randamentul obligatiunilor romanesti pe cinci ani a atins joi nivelul de 5,4%, cu 1,17% sub cel din decembrie, inregistrand un minimum istoric pentru acest tip de bonduri. Evenimentul semnaleaza o atractivitate crescuta a titlurilor de stat romanesti.

Este insa un semnal suficient de puternic pentru a creste increderea investitorilor in performantele romanesti?

Fara indoiala, scaderea costurilor de finantare pentru Romania este deosebit de importanta pentru tara noastra, in contextul in care avem de platit 2,5 miliarde de euro doar pentru dobanzi in 2013.

Reducerea randamentelor de joi, desi un semnal pozitiv semnificativ, este inca departe de a anunta aparitia unui trend ascendent pentru economia romaneasca.

"Pe mine m-a bucurat faptul ca am ajuns la acest minim istoric, pentru ca inevitabil, trebuie sa recunoastem, ca este si o crestere a increderii in potentialul de dezvoltare si investitie al economiei romanesti", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.

Totusi, acesta considera ca increderea din acest moment "este mai mult emotionala, decat reala", si este datorata calmului relativ de pe scena politica din acest moment. "Pentru toti observatorii, faptul ca am ajuns la acest punct dupa o lunga perioada de mari zbateri politice este un succes", a mai spus analistul.

Un alt motiv al acestei increderi, intarit si de anuntul JPMorgan cu privire la includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii, este potentialul de dezvoltare al Romaniei, dar care inca nu stim cum va fi fructificat pe viitor.

"Foarte multe analize straine aparute inca de la jumatatea anului trecut au aratat ca Romania este una din tarile cu cel mai mare potential de dezvoltare in urmatorii zece ani datorita faptului ca este singura tara europeana care inca dispune de resurse minerale si energetice exploatabile cu costuri eficiente, deci este un punct de atractie pentru viitor", sustine Cosea.

Si analistul financiar Aurelian Dochia recunoaste ca acesta e un semnal pozitiv, dar mai sunt inca multe de facut pentru a putea vorbi de o incredere reala in evolutia viitoare a economiei romanesti.

"Deocamdata, ce s-a intamplat in ultima vreme este determinat conjunctural, dar se poate transforma intr-o evolutie stabila, iar acest lucru depinde de noi in cea mai mare masura", a declarat Dochia pentru Business24.

In plus, analistul remarca si faptul ca, partial, cererea crescuta de titluri romanesti se explica si prin faptul ca "activele financiare cu risc mai mare din tari precum Romania sunt interesante pentru investitorii internationali, care sunt atrasi de randamente mai ridicate in conditiile in care nu mai exista pe piata randamente mai satisfacatoare pentru acestia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#randamente obligatiuni Romania, #incredere economie Romania, #incredere investitori straini, #investitori piete financiare Romania, #finantare datorie Romania , #Deficitul bugetar