Bugetarii ameninta cu greva generala daca Guvernul nu le aproba majorarea salariala cu 50%

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 16:15
872 citiri
Bugetarii ameninta cu greva generala daca Guvernul nu le aproba majorarea salariala cu 50%

lianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex va intra in greva incepand de joia viitoare, daca nu ajunge, la inceputul saptamanii, la un acord cu Ministerul Economiei si Finantelor privind majorarea cu 50% a salariilor functionarilor publici, a declarat presedintele aliantei, Vasile Marica. "Daca nu ajungem la un acord luni, joia viitoare vom avea toate formele legale pentru a incepe greva generala pe termen nelimitat", a spus Marica.


Declansarea grevei generale ar afecta trezoreriile, inspectoratele de munca, casele de pensii, primariilior si a directiilor de asistenta si protectie sociala.


Presedintele Sed Lex aduce ca argument majorarea salariala care tocmai a fost acordata pentru angajatii din invatamant.


"A fost luata o masura politica atunci cand s-a votat in Parlament majorarea, cu 50%, a salariilor din invatamant, iar politicienii nu s-au gandit la consecintele economice si nici la faptul ca toate domeniile bugetare sunt prioritare. Toate sindicatele bugetarilor cer o majorare cu 50%. Daca s-a luat o masura politica, ar trebui sa se mearga pana la capat si sa se majoreze salariile tuturor bugetarilor", a adaugat Marica.


Majorarea ceruta, "atentat la siguranta nationala" - Vosganian


Pe de alta parte, el spune ca ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a incercat sa le explice reprezentantilor functionarilor publici ca majorarea salariala solicitata ar avea consecinte fie asupra investitiilor de la buget, fie asupra deficitului bugetar, pe care l-ar inflama pana la 7% din produsul intern brut (PIB) in 2009.


"Ministrul Vosganian a incercat sa ne spuna cat de greu ar fi pentru buget sa acorde majorarea salariala de 50% si pentru celelalte domenii bugetare pe langa invatamant si ca, daca s-ar acorda aceasta majorare ar trebui ori sa se renunte le multe investitii programate, ori sa avem un deficit bugetar de 7% in 2009", a mai spus liderul sindicalist.


Vosganian ar fi adaugat ca majorarea ar presupune un efort bugetar suplimentar de un miliard de lei in acest an si de 21 miliarde lei - sau 5,5 miliarde euro - in 2009.


"Cresterea salariilor functionarilor publici cu 50% este nesustenabila si va trimite economia romaneasca in haos, fiind un atentat la siguranta nationala", le-ar fi spus Vosganian sindicalistilor, in timpul negocierilor, potrivit reprezentantilor acestora.


Ministrul Economiei si Finantelor a anuntat ca va trimite motivatia sa privind refuzul acceptarii acestor noi cresteri salariale la Presedintia Romaniei, Curtea Constitutionala si la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.