BNR va cobori dobanda de politica monetara la 8% si ar putea mentine RMO

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 23:32
1600 citiri
BNR va cobori dobanda de politica monetara la 8% si ar putea mentine RMO

BNR va reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, si va mentine rezervele minime obligatorii la pasivele in lei, in conditiile in care lichiditatea in piata este suficienta, estimeaza analistii, care nu exclud insa taierea RMO in valuta in sedinta de marti a CA al BNR.

Consiliul de Administratie al BNR se va reuni, marti, pentru penultima sedinta de politica monetara din acest an. Totodata, intalnirea este ultima in actuala componenta a consiliului, deoarece mandatul actualului CA expira in octombrie.

"Cred ca banca centrala va cobori din nou dobanda, cu 0,5 puncte procentuale, deoarece inflatia a continuat sa se tempereze. Singurele surprize negative puteau veni pentru datele pe august, din cauza efectului de baza defavorabil, insa luna trecuta inflatia a fost sub asteptari.

BNR isi va atinge tinta pentru sfarsitul anului, deoarece inflatia va reintra in intervalul de 3,5% plus sau minus un punct procentual, plasandu-se sub 4,5%", a explicat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, care se astepta, pe de alta parte, la mentinerea RMO, pe fondul unui nivel confortabil al lichiditatii.

El a subliniat ca economia are nevoie de reducerea dobanzii cheie, in conditiile contractiei produsului intern brut (PIB) si pentru ca beneficiaza de acordul cu FMI, care inlesneste relaxarea politicii monetare. "De asemenea, daca BNR nu ar reduce dobanda ar fi destul de greu de descifrat semnalele politicii monetare, mesajul acesteia, venind dupa scaderi consecutive.

Bancilor le-ar fi de asemenea mai greu de previzionat, astfel incat sa-si poata adapta politicile de dobanzi. Predictibilitatea este esentiala", a adaugat economistul-sef al BCR. Pe de alta parte, Anghel considera ca reducerea dobanzii cheie nu ar pune presiune pe curs, riscurile semnificative in acest sens putand sa vina in principal dintr-o nerespectare a acordului cu FMI.

Economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, apreciaza ca BNR va scadea dobanda la 8% pe an, dar va reduce si RMO la pasivele in valuta, de la 30% in prezent la 25%. "Scaderea RMO la pasivele in lei nu este exclusa, dar nu este neaparat necesara, deoarece este suficienta lichiditate in piata.

Dobanzile pe piata monetara au urcat in ultimele zile, dar pentru ca sunt plati de facut la final de trimestru. Nu cred ca nivelul rezervelor minime la lei este cauza pentru care nu se reia creditarea", a spus el.

Rozalia Pal, economist-sef al Unicredit Tiriac Bank a precizat ca trendul dezinflationist permite relaxarea in continuare a politicii monetare, urmand ca BNR sa reduca dobanda cheie la 8% in sedinta de marti, dar sa mentina RMO la nivelul actual.

"Noi ne-am revizuit in jos estimarile pentru inflatia la final de 2009, iar in prezent avem o proiectie de 4,6%. Exista o oarecare marja, este posibil ca inflatia sa se plaseze chiar in intervalul tintit de BNR", a spus Pal, pentru NewsIn.

Pentru urmatorii pasi de reducere a RMO, ea anticipeaza o amploare similara celei de la scaderile anterioare, de 5 puncte procentuale la pasivele in valuta, respectiv 2-3 puncte procentuale pentru cele in lei.

"In privinta RMO ma astept la noi scaderi, insa nu neaparat in aceasta sedinta. Cred ca am putea vedea o compensare a masurilor, in sensul ca daca nu vedem scadere de dobanda s-ar putea sa vedem scadere de RMO, in special in ultima sedinta din an", a spus economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca BNR va taia dobanda cheie cu jumatate de punct procentual in sedinta de marti, fiind posibila si o scadere a RMO la pasivele in valuta la 25%. Pentru finalul anului, el estimeaza dobanda cheie la 7,75% pe an.

In acelasi timp, Rozalia Pal a declarat ca, pentru ultima sedinta de politica monetara din acest an, din noiembrie, scenariul de baza al Unicredit Tiriac este de mentinere a dobanzii la 8% pe an, fiind insa posibila si o taiere mai mica, de 0,25 puncte procentuale.

"Ne bazam in special pe asteptarile de evolutie a cursului de schimb. La sfarsitul anului vor fi mai multe influente negative pentru leu, in princial dinspre indicatorii pe plan local privind somajul, rata creditelor neperformante si performanta slaba a activitatii economice. In plus, exista si riscuri de inflamare a deficitului bugetar peste tinta stabilita de autoritati, de 7,3% din PIB", a mentionat Pal.

Totodata, estimarea ING Bank, in scenariul de baza, pentru dobanda cheie la finalul acestui an este de 7,75%, "dar exista posibilitatea ca BNR sa reduca dobanda cu inca 0,5 puncte procentuale si la urmatoarea sedinta de politica monetara, in functie de evolutia inflatiei si pe septembrie".

Lucian Anghel estimeaza, pentru finalul acestui an, un nivel al dobanzii cheie de 7,5%. "Estimarea noastra este de 7,5%, dar luam in calcul si sedinta de la inceputul lui ianuarie 2010 pentru acest nivel", a mentionat el.

Rata anuala a inflatiei a coborat in august la 4,96%, sub asteptari, iar fata de iulie preturile de consum au scazut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor si al cresterii usoare a preturilor la marfurile nealimentare si servicii, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

#bnr, #dobanda, #rmo , #Deficitul bugetar