Basescu: Nu putem cheltui bani de la BEI din cauza constrangerilor de deficit

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 15:25
1176 citiri
Basescu: Nu putem cheltui bani de la BEI din cauza constrangerilor de deficit

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca Romania nu poate utiliza, in unele situatii, bani de la Banca Europeana de Investitii, din cauza ca trebuie sa respecte tintele de deficit bugetar.

Traian Basescu a precizat ca, la Consiliul Informal al UE de miercuri, va aborda si problema legata de posibilitatile de finantare a cresterii de catre BEI.

"Cel putin, in cazul Romaniei exista si situatii in care nu putem utiliza banii de la BEI datorita constrangerilor de deficit bugetar. Si atunci va trebui sa gasim o formula in care sa putem utiliza banii destinati dezvoltarii ramanand in acelasi timp in parametrii acceptati de UE.

Este un subiect pe care il voi lansa in discutie, sa ne calculam deficitele pe cash si nu pe principul ESA al UE, in asa fel incat banii care ne-ar veni pentru investitii de la BEI sa nu ne impinga in situatia de deficit excesiv", a spus presedintele.

Totodata, Traian Basescu a subliniat ca va sustine "fara rezerve un program european de relansare a cresterii economice, pe fondul unei bune stabilitati fiscale a statelor si, daca solutia la care se va ajunge, va fi emisiunea de eurobonduri pentru proiecte, statele din zona non-euro sa nu ramana in afara acestei posibilitati de a-si stimula cresterea economica".

Chestiunea eurobondurilor a fost adusa in discutie de mai mult timp, dar nu s-a putut lua o decizie pana acum din cauza disensiunilor dintre Franta, care sustine propunerea, si Germania, care respinge ferm varianta unor obligatiuni comune in zona euro.

Un alt subiect pe agenda reuniunii va fi Grecia. "Sustinem gasirea de solutii pentru ca Grecia sa ramana in eurozona. Este nu numai in interesul nostru, ci in interesul tuturor statelor UE", a punctat seful statului.

Dupa alegerile din 6 mai si esecul negocierilor privind formarea unui guvern, mai multi lideri europeni au evocat posibilitatea unei iesiri controlate a Greciei din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu deficit bugetar, #Traian Basescu declaratii Henri Coanda, #Traian Basescu bani BEI , #Deficitul bugetar