Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile pot primi 3,75 miliarde de euro pentru a credita statul

Bancile pot primi 3,75 miliarde de euro pentru a credita statul

Banca centrala BNR ar putea sa ajute statul, indirect, prin eliberarea a cateva miliarde de euro din rezerva catre banci, prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii (r.m.o.), bani care ar urma apoi sa fie imprumutati de catre stat de la bancheriar putea, desi nu e obligata, sa ajute statul sa isi acopere deficitul bugetar.

"Reducerea r.m.o. va elibera lichiditate in piata si va diminua costurile bancilor", a declarat Florian Libocor, economist-sef al BRD si presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Libocor spune ca este posibil ca BNR sa reduca rata r.m.o. la lei cu pana la 5 puncte procentuale, iar pe cea la euro cu pana la 10 puncte procentuale, ceea ce ar putea echivala cu o infuzie totala de pana la 3,75 miliarde euro, adica peste 15 miliarde de lei.

Rezervele minime obligatorii reprezinta sumele pe care bancile din Romania sunt nevoite sa le depuna la BNR pentru fiecare finantare atrasa. In momentul de fata, r.m.o la lei este de 15%, ceea ce inseamna ca la fiecare 100 de lei atrasi de banci, acestea sunt nevoite sa puna la BNR 15 lei. La valuta, rata r.m.o este de 30%.

In cazul in care BNR va oferi bancilor lichiditati atat de mari, mai ales in contextul politic actual, exista insa riscul ca banii sa fie folositi nu pentru a imprumuta statul, ci pentru a cumpara valuta, ceea ce ar duce la deprecierea leului

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori