Aceste cifre care ne dor si migrena intalnirii de la Cotroceni

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 08:32
3398 citiri
Aceste cifre care ne dor si migrena intalnirii de la Cotroceni

Desi se pare ca interesul alegatorilor romani este orientat spre vacanta, litoral, mondenitati, iar increderea acordata guvernantilor - cel putin asa arata sondajele recente - este inca la un nivel ridicat, datoria analistilor este sa vada in spatele vorbelor si sa priveasca cifrele.

Adevarul este ca cifrele sunt mixte: unele arata crestere economica ce pare solida, inflatia se afla la minime istorice, in general economia pare ca se simte bine... Insa cat de inselatoare pot fi aceste cifre? Uneori, ceea ce conteaza cand estimezi viitorul sunt nu cifrele trecute, cat potentialul unor decizii prezente ori trecute. Ministrul de Finante a incercat sa pedaleze tocmai pe acest concept in intalnirea de la Cotroceni cu Presedintele Basescu.

Doamna ministru a venit la intalnire ca la un cenaclu literar, cu o poveste spusa cu timiditatea debutantului in proza, dar fara sa contina si cifre. Din pacate, Finantele sunt un domeniu pragmatic, poate chiar plictisitor uneori, dar cu siguranta bazat pe cifre.

Deficitele bugetar, structural, pe diverse tipuri de bugete, promisiunile facute organismelor internationale, alocarile catre domeniile publice, toate se judeca in cifre si procente. Dupa discutia de la Cotroceni, daca va doreati o clarificare din partea reprezentantilor guvernului referitor la cum se va acoperi scaderea CAS pentru anul 2015, nu o aveti - ceea ce este neasteptat, daca nu dramatic.

Pur si simplu, vorbind despre viitor, exactitatea cifrelor nu este o constrangere. Mai mult, poti oricand sa spui la momentul respectiv, ca estimarea ta initiala nu s-a concretizat din diverse motive (doar pentru exemplificare, putem invoca scaderea economica din UE, cresterea pretului petrolului si tensiunea din tarile arabe, continuarea starii de conflict din regiune, faptul ca investitorii straini nu au investit in Romania asa cum ne asteptam, ploaia ori lipsa ei);

Asadar, Presedintele cerea in fapt o poveste despre viitor de la Ministrul de Finante, dar aceasta poveste trebuia spusa in limbajul contabil-economic: in cifre. A avut doar partea de literatura a povestii, cea privind cifrele trebuie probabil ceruta in continuare de la dl Gherghina, aflat acum la BNR...

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

#cabat analist, #administratie BNR, #consiliu administratie, #conducere bnr , #Deficitul bugetar