Statul incaseaza in continuare taxa de un cent pe litru

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 15:18
1049 citiri
Statul incaseaza in continuare taxa de un cent pe litru

Datoria de 507,3 milioane de dolari a fostei Companii Romane de Petrol (CRP) a fost acoperita integral in luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat sa incaseze taxa de un cent (3,2 bani) pe litru, sumele suplimentare urmand sa fie utilizate pentru diminuarea datoriei publice, informeaza Mediafax.

"Sumele incasate in Fondul special pentru produse petroliere dupa regularizarea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol se utilizeaza pentru diminuarea datoriei publice interne", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerele Economiei si Finantelor Publice.

Potrivit notei de fundamentare a actului nomativ, prin suma incasata in data de 22 octombrie 2010 s-a stins integral datoria publica creata in baza OUG 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei CRP, in valoare de 507,3 milioane de dolari.

De asemenea, in perioada 22 octombrie - 21 decembrie 2010, Ministerul Economiei a virat din Fondul special pentru produse petroliere in contul Ministerului Finantelor Publice suma 50,8 milioane lei reprezentand echivalentul la data platii a sumei de 16,0 milioane de dolari, suma reprezentand o alta datorie a fostei CRP catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, dar al carei regim juridic trebuie clarificat.

In nota de fundamentare nu se explica de ce s-a mai incasat taxa de un cent pe litru dupa 21 decembrie, dar proiectul de ordonanta de urgenta stabileste ca sumele care exced acele datorii vor fi utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Odata cu aprobarea proiectului de OUG de catre Guvern si intrarea in vigoare a actului normativ, taxa de un cent pe litru va fi eliminata.

Fondul special pentru produse petroliere, denumirea oficiala a taxei impuse pentru recuperarea datoriilor CRP, a fost instituit printr-o ordonanta de urgenta in anul 2000.

Taxa este platita de toti producatorii si procesatorii de petrol si produse petroliere, regasindu-se in tarifele platite de consumatorii finali.

Datoria de 507,3 milioane de dolari reprezinta creditele contractate pentru finantarea importurilor de titei din perioada 1992-1997.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa, #cent, #carburanti, #produse carburanti , #Datoria publica