Romania, in topul tarilor cu datorii riscante. Vezi ce spun specialistii

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:58
4060 citiri
Romania, in topul tarilor cu datorii riscante. Vezi ce spun specialistii

Romania se comporta ca o masina care incearca sa mearga cu frana de mana trasa, considera analistii contactati de Business24.

Acestia au subliniat faptul ca cel mai mare risc in 2012 vine chiar din propria "ograda", acesta fiind politica de austeritate aplicata doar pentru a obtine o nota mare la examenul dat de "FMI".

"Daca apelam la austeritate ca sa producem o schimbare, este totul ok, daca suntem austeri doar de dragul de a fi austeri atunci avem o problema majora in planul de constructie a strategiei economice. Noi suntem ca o masina care incearca sa mearga cu frana de mana trasa. Fie sa solicitam "motorul", fie mergem mai usor, fie trebuie sa incercam sa dam jos frana", a declarat analistul Dan Petre pentru Business24.

Romania a urcat o pozitie intr-un top mondial privind riscul de default, ajungand pe pozitia 16 in randul tarilor cu probabilitate ridicata de a intra in incapacitate de plata, potrivit unui raport realizat de firma de monitoriza a pietei financiare, CMA.

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a crescut de la 4,2 puncte procentuale in trimestrul al treilea la 4,45 puncte procentuale.

Majorarea CDS implica o crestere a costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari a Romaniei de la 420.000 de dolari la 445.000 de dolari.

Mai sigure decat Romania sunt considerate si Croatia, India, Spania, Dubai si Liban, in timp ce dupa Romania se plaseaza Irak, Vietnam, Islanda si Bulgaria. Bulgaria, pe locul 20, este considerata o tara mai putin riscanta ca Romania, cu un CDS de 4 puncte procentuale si o probabilitate de default de 25,2%.

Privind la acest top al tarilor cu risc ridicat de a intra in incapacitate de plata, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru este de parere ca Romania nu se afla in pericol, avand unele avantaje nete fata de alte tari din UE.

"Noi avem acest acord cu FMI, pe de o parte si rezervele pe care Ministerul de Finante le-a facut, pe de alta parte. In plus, politicile proiectate pentru 2012 sunt foarte bune. Deficitul contului curent este mic, datoria publica este mica, moneda nationala este stabila, iar nivelul rezervelor nationale este consistent. Toate acestea sunt lucruri care ajuta Romania", a declarat Lucian Croitoru pentru Business24.

In opinia acestuia, motivul pentru care CDS-ul s-a deplasat in sus tine foarte mult si de regiune, nu numai de specificul tarii. In plus, consilierul Guvernatorului BNR spune ca piata CDS-ului este una extrem de subtire, de aceea nu poate fi considerata a fi una relevanta, decat in ceea ce priveste costul imprumutului.

De aceeasi parere este si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care mai adauga faptul ca Romania arata mult mai bine decat multe alte state europene. In opinia acestuia, Romania impreuna cu FMI si CE au pregatit o agenda de reforme pe care le-a implementat, ceea ce a ajutat la diminuarea riscurilor in momentul de fata.

"Daca ne uitam strict la fundamentele economice, grad de indatorare sau orice altceva, Romania arata mult mai bine decat multe alte state europene. Cu un deficit bugetar care scade, o datorie publica care s-a stabilizat si a ajuns la un nivel mult mai mic decat majoritatea statelor europene, nu stiu de ce ar trebui sa ne facem mari griji", a declarat Ionut Dumitru pentru Business24.

Nici analistul Dan Petre nu crede ca in Romania exista un pericol de default, insa nu exclude posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a altor state din UE. Acesta spune ca motivele pentru care Romania a urcat in topul tarilor cu risc de faliment sunt multiple.

"In primul rand, Romania are o aglomerare destul de mare de datorii scadente anul acesta si anul viitor. In plus, e o presiune generala pe Europa, avand in vedere faptul ca 70% din exporturile noastre se duc spre zona euro, ceea ce ne face vulnerabili la orice turbulente din regiune" a declarat Dan Petre pentru Business24.

Avantajele Romaniei sunt legate, insa, de gradul de indatorare mic si de sumele de returnat la institutiile europene. Potrivit acestuia, sustinerea de la FMI nu lasa Romania sa "atarne de una singura".

Potrivit raportului, mai sigure decat Romania sunt considerate India, Spania si chiar Liban, in timp ce dupa Romania se plaseaza Irak si Vietnam.

Austeritatea, principala amenintare pentru Romania

Printre piedicile care pot sta in calea cresterii economice a Romaniei, Lucian Croitoru a amintit de factorul extern, respectiv evolutiile economice din zona euro si modul in care se vor structura reglementarile legislative in regiune.

"Trebuie sa vedem daca vor putea fi evitate eventuale supra-reglementari in regiune. Pe de alta parte conteaza foarte mult si factorul intern, respectiv mentinerea corelarii politicilor.

Intr-un an electoral, o performanta adevarata ar fi sa vedem ca ceea ce e scris in acel acord precautionary cu FMI va fi aplicat ca atare", a mai adaugat consilierul Guvernatorului BNR.

Ionut Dumitru crede ca ceea ce ar putea impiedica dezvoltarea economica a Romaniei este mediul extern nefavorabil. Aceste vede o probabilitate foarte mare ca zona euro sa reintre in recesiune.

"In acest context, am putea avea o performanta mai slaba pe zona de exporturi", spune presedintele Consiliului Fiscal.

Nu de aceeasi parere este si analistul Dan Petre, care considera ca riscurile cele mai mari vin chiar din propria "ograda". Astfel, in opinia acestuia, principala piedica care ar putea sta in calea cresterii economice este politica de austeritate aplicata fara nicio viziune.

"Austeritatea de dragul austeritatii, sa iesim bine la examen si in rest sa nu ne intereseze altceva, aceste este cel mai mare risc. Daca ne uitam bine vedem ca austeritatea nu e in toate domeniile. E o austeritate salariala si pe drepturi sociale, dar la investitii neproductive suntem campioni in Europa", a mai subliniat analistul.

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa-si foloseasca in mod inteligent resursele si sa puna accentul pe investitii cu factor de multiplicare mare.

Daca apelam la austeritate ca sa producem o schimbare, este totul ok, daca suntem austeri doar de dragul de a fi austeri atunci avem o problema majora in planul de constructie a strategiei economice.

Noi suntem ca o masina care incearca sa mearga cu frana de mana trasa. Fie sa solicitam "motorul", fie mergem mai usor, fie trebuie sa incercam sa dam jos frana", a mai adaugat Dan Petre.

#top tari default, #romania nivel cds, #interviu lucian croitoru, #plata datorie publica romania, #pericol default romania, #acord precautionary fmi, #romania risc default , #Datoria publica