Romania, in topul cu cele mai riscante datorii

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 18:34
1348 citiri
Romania, in topul cu cele mai riscante datorii

Costul asigurarii datoriilor statului roman impotriva riscului de neplata a crescut in trimestrul al patrulea, astfel ca Romania ocupa pozitia a 16-a, fata de 17 in trimestrul al treilea, intr-un top mondial privind riscul de default realizat de firma de monitorizare a pietei financiare CMA.

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a crescut de la 4,2 puncte procentuale in trimestrul al treilea la 4,45 puncte procentuale.

Majorarea CDS implica o crestere a costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari a Romaniei de la 420.000 de dolari la 445.000 de dolari.

CDS-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci.

Probabilitatea cumulativa de default a Romaniei a urcat de la 26,2% in trimestrul al treilea la 27,3% in trimestrul al patrulea, se arata in raportul CMA.

Aproape toate tarile au inregistrat cresteri ale costurilor de asigurare a datoriilor in perioada foarte volatila pe pietele financiare din noiembrie.

Mai sigure decat Romania sunt considerate si Croatia, India, Spania, Dubai si Liban, in timp ce dupa Romania se plaseaza Irak, Vietnam, Islanda si Bulgaria. Libanul are un CDS de 4,47 puncte procentuale si o probabilitate de default de 27,6%, in timp ce pentru Irak acestea se situeaza la 4,3 puncte procentuale si 26,6%.

Bulgaria, pe locul 20, este considerata o tara mai putin riscanta ca Romania, cu un CDS de 4 puncte procentuale si o probabilitate de default de 25,2%.

Cel mai sigur stat din lume a ramas in ultimul trimestru al anului trecut Norvegia, cu o probabilitate de default de 3,9% si un CDS de 0,45 puncte, urmata de SUA, Elvetia, Suedia, Finlanda, Australia, Hong Kong, Noua Zeelanda, Marea Britanie si Germania.

#datorie publica romania, #asigurare datorie publica Romania , #Datoria publica