Pietele emergente, pe punctul de a stabili un record al indatorarii

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 08:02
4406 citiri
Pietele emergente, pe punctul de a stabili un record al indatorarii
Foto: Aaii

Randamentul scazut al obligatiunilor de pe pietele dezvoltate si mentinerea unei dobanzi de referinta aproape de pragul de 0% au deschis usa pentru o cursa rapida a idatorarii in randul tarilor emergente, care profita de actualul cost redus al imprumuturilor.

In ultimele luni, tari precum Qatar, Mexic si Argentina au lansat pe piata titluri de stat denominate in dolari, colectand astfel 90 de miliarde dolari de pe pietele financiare internationale, arata o analiza JP, citata de CNBC.

Valoarea imprumuturilor realizate in cursul acestui an ar putea creste la 125 miliarde de dolari, odata cu emiterea primelor obligatiuni internationale de catre guvernul Arabiei Saudite, mai spun analistii bancii americane.

Intrarile de capital in pietele emergente s-au accentuat in ultimele luni atat datorita lipsei de perspectiva pentru o crestere imediata a dobanzilor pe piata americana, cat si ca urmare a deciziei britaniclor de a parasi Uniunea Europeana, in acest ultim caz 16 miliarde de dolari fiind directionati catre pietele emergente.

Pe langa titlurile de stat, investitorii se arata interesati si de titlurile exprimate in moneda locala, in ciuda faptului ca acestea prezinta un risc dublu dat de gradul de indatorare si de eventualele oscilatii ale cursului valutar.

Un alt raport al analistilor Bancii Americii avertizeaza asupra riscurilor de corectie negativa in piata de obligatiuni.

Nu doar ca economiile emergente prezinta dezechilibre accentuate, dar pretul scazut al petrolului si o eventuala reconsiderare a riscurilor pot declansa o operatiune de lichidare a titlurilor detinute de investitori.

Cu toate acestea, Zsoltan Papp, seful departamentului de management al ativelor din cadrul JP Morgan, considera ca tendinta de a investi in titlurile de stat de pe pietele emergente va continua in viitorul apropiat.

#grad indatorare economii emergente, #titluri de stat, #risc piata obligatiuni , #Datoria publica