In doi ani ne asteapta falimentul. Recesiunea, mai devreme

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 12:01
2552 citiri
In doi ani ne asteapta falimentul. Recesiunea, mai devreme

Romania poate intra in faliment in urmatorii doi ani, daca va continua sa se imprumute in acelasi ritm, avertizeaza analistii.

Datoria publica a Romaniei a crescut cu o treime doar in ultimii trei ani, in raport cu produsul intern brut. Daca in 2008 gradul de indatorare se ridica la putin peste 20% din PIB, in trimestrul trei al anului 2011, datoria ajunsese la 33,3% din PIB, potrivit Ministerului Finantelor.

"Este alarmant. Se preconizeaza ca daca se pastreaza aceasta politica de indatorare, Romania poate sa intre in doi ani in incapacitate de plata", a declarat analistul economic, Mircea Cosea.

Iar scenariul este unul probabil si in opinia analistului Cristian Parvulescu. El estimeaza ca ritmul indatorarii va continua si in viitor, deoarece nu exista resurse interne de majorare a bugetului, iar cresterea economica este limitata, in conditiile in care "ne confruntam cu o criza economica profunda, mai dura decat cea din 1929-1933".

FMI este linistit

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI considera ca datoria publica nu reprezinta un motiv de ingrijorare, de vreme ce se incadreaza in limitele europene admise: de maxim 60%.

"Datoria publica a Romaniei este undeva la 40% din PIB. Sigur, ea crescut in ultimii ani, dar trebuie sa intelegem ca aceasta s-a acumulat pentru ca Romania sa creeze un buffer pentru a face fata socurilor externe. Din punctul nostru de vedere (al FMI, n.r.), datoria publica a Romaniei nu creeaza o presiune asupra economiei. Datoria publica a Romaniei este sustenabila', a afirmat Tanasescu, in cadrul unei dezbateri publice.

Tanasecu este contrazis de Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Potrivit lui, "ne apropiem de o limita a datoriei publice care devine problematica", din cauza adancimii reduse a pietelor financiare si a credibilitatii reduse la nivel international.

"60% din PIB nu exista ca reper pentru Romania, nu ar trebuie sa il luam in seama, este mult prea mult pentru o tara ca Romania", a precizat el.

Ne pandeste recesiunea

Pe de alta parte, nici nu exista foarte multe optiuni de finantare. Chiar daca PIB-ul Romaniei a urcat anul trecut cu 2,5%, in serie bruta, comparativ cu anul 2010, trimestrul patru a consemnat o contractie de 0,2% in serie ajustata sezonier, potrivit datelor INS.

In privinta insemnatatii acestei scaderi, parerile sunt impartite, deoarece se incadreaza in marja statistica. Analistul Dan Petre considera ca oricum decembrie este o luna pierduta din cauza vacantelor, iar cresterea din trimestrul 3, bazata pe un an agricol exceptional, echilibreaza balanta.

Insa cand vine vorba despre 2012, toti analistii cad de acord: exista sanse mari ca trimestrul I sa continue trendul descendent, din cauza ninsorilor care au blocat economia.

"Corectiile care s-au facut indica faptul ca am pierdut deja un miliard de euro", a declarat analistul economic Mircea Cosea.

Mai mult, Cosea avertizeaza ca este posibil ca si in cel de-al doilea trimestru economia sa se contracte, pe fondul unui val de inundatii care sunt asteptate in urma topirii zapezii. Iar trei trimestre consecutive de scadere economica inseamna recesiune.

#romania faliment, #scadere economica 2012, #romania recesiune , #Datoria publica