Deficitul structural, o problema spinoasa pentru Romania

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 07:52
2768 citiri
Deficitul structural, o problema spinoasa pentru Romania

Daca pana acum, una dintre principalele probleme ale guvernului era deficitul bugetar, lucrurile s-au schimbat, in urma noului acord fiscal, semnat de liderii europeni in cadrul summitului UE. In acest moment, deficitul structural intra pe scena economica in centrul celor mai multor dezbateri. Ce inseamna deficitul structural si cum ne afecteaza ?

Problema deficitului structural a fost readusa in atentia opiniei publice de insusi presedintele Romaniei.

Seful statului a declarat duminica, in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Cotroceni, ca Romania trebuie sa introduca in Constitutie limita deficitului structural la 0,5%. Acest lucru este obligatoriu, in baza aderarii la acordul interguvernamental, semnat si de statul roman, in urma summitului incheiat vineri.

Deficitul structural este diferenta dintre ceea ce statul poate incasa, din taxe si impozite, in mod normal, si cheltuielile curente.

De asemenea, deficitul structural este un instrument tehnic, folosit pentru evaluarea sustenabilitatii politicii fiscal-bugetare, pe termen mediu. Pe termen lung, in alcatuirea bugetului se iau in calcul mai multi factori.

De exemplu, daca in alcatuirea bugetului pentru o perioada indelungata de timp, o familie se bazeaza pe bani trimisi de rudele din strainatate, (bani trimisi cu regularitate pana atunci), in momentul in care transferul de bani inceteaza, familia se va confrunta cu un deficit structural. In acel moment, in alcatuirea bugetului, le va lipsi o sursa sigura de venituri.

Romania va adopta prin Constitutie deficitul structural de 0,5%

Tratatul de la Maastricht prevede ca deficitul structural sa fie 0,5% din PIB.

Modul de calcul al acestui tip de deficit variaza, in functie de mai multi factori si pot aparea probleme, asa cum recunoastea guvernatorul BNR, Mugur Isarscu.

"Am ridicat problema la Banca Nationala de zeci de ori. Ce este deficitul structural? (...). O sa vedeti ca o sa apara si probleme, cum si cine calculeaza deficitul structural si ca uneori e foarte... iti vine sa mustacesti... nu-l recunosti. La noi nu a fost recunoscut", a declarat Isarescu, luni.

Totusi, acesta a declarat ca pot fi mai multe strazi construite cu un deficit structural de 0,5%.

In 2008, cand economia Romaniei avea o crestere puternica, de peste 7%, statul roman a avut un deficit structural de 8,9% si un deficit bugetar de 5,4%, in timp ce valoarea PIB-ului a fost de 7,3%.

Un an mai tarziu, deficitul structural a fost de 9,1%, la un deficit bugetar de 7,1% si PIB de -7,1%.

Anul trecut, valoarea deficitului structural a fost de 5,9%, in timp ce deficitul bugetar s-a ridicat la 6,1%, iar PIB-ul a fost de -1,3%.

Deficitul structural codamna la subdezvoltare

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a declarat luni ca masura limitarii deficitului structural la 0,5%. nu se va aplica incepand cu anul viitor si ca va exista un calendar pentru a se atinge acest obiectiv.

"Masura de a avea un deficit de 0,5% nu se va aplica incepand cu 2012. Ar insemna un deficit efectiv de unu sau unu si ceva la suta. Daca ne raportam la deficitul cash fata de 1,9%, probabil ca ar trebui sa avem un deficit de 1%", a declarat Ionut Dumitru.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, la dezbaterile generale asupra proiectului bugetului pe 2012, ca obligarea Romaniei la un deficit structural de 0,5% inseamna condamnarea la subdezvoltare.

Tariceanu a mai adaugat ca deficitul structural de 0,5% este aplicabil tarilor din zona euro, cu datorii publice foarte mari si care nu pot justifica deficite foarte mari.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#romania deficit structural 2012, #acord european romania, #avantaje acord european romani, #romania summit ue, #deficit bugetar romania, #constrageri bugetare acord european, #consolidare FMI bani romania, #deficit structural Romania, #ce este deficit structural , #Datoria publica