Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bruxelles-ul indeamna Romania la vigilenta

Bruxelles-ul indeamna Romania la vigilenta

Romania trebuie sa profite de conjunctura economica favorabila pentru a accentua ritmul ajustarii in vederea atingerii unui deficit de 0,9% din PIB prin fixarea unor obiective bugetare mai ambitioase in 2007 si in anii urmatori, noteaza Comisia Europeana in evaluarea programului de convergenta al Romaniei.

In plus, Romania este invitata sa controleze cresterea majora prevazuta a cheltuielilor publice si sa reexamineze structura acestora pentru a ameliora potentialul de crestere, precum si sa imbunatateasca planificarea si executia cheltuielilor publice intr-un cadru mai strict pe termen mediu.

Romania a aderat la UE la 1 ianuarie 2007 si a prezentat primul sau program de convergenta pentru perioada 2006-2009 la 25 ianuarie 2007. Programul se bazeaza pe un scenariu macroeconomic plauzibil si are drept obiectiv un deficit in termeni structurali (in termeni ai ajustarii ciclice si excluzand masurile derogatorii) de 0,9% din PIB, potrivit evaluarii prezentate miercuri la Bruxelles. Cu toate acestea, se preconizeaza ca acest asa-zis obiectiv pe termen mediu va fi atins de-abia in 2011, adica ulterior perioadei de programare.

Comisia Europeana considera ca riscurile asupra obiectivelor bugetare sunt relativ echilibrate in 2007, dar deficitele inregistrate ar putea fi ulterior mai mari decat se preconizeaza, in mare parte datorita riscului depasirii pragului de cheltuieli si datorita unei restrictionari nejustificate in 2009.

Strategia bugetara nu asigura o marja de siguranta suficienta pentru a evita ca deficitul sa depaseasca pragul de referinta de 3% din PIB, in conditiile unor fluctuatii macroeconomice normale, explica executivul comunitar. Deficitul structural, estimat la 3% din PIB in 2006, este prevazut sa creasca in 2007 si se preconizeaza o scadere a acestuia doar in 2009, pana la 21% din PIB.

Eforturile de ajustare sunt mai degraba limitate, avand in vedere perioada economica favorabila prin care trece Romania. In plus, conform analizei, ajustarea este decalata spre sfarsitul programului si nu este sustinuta de suficiente masuri, in special in 2009. Cu toate acestea, nivelul datoriei publice este scazut (sub 15% din PIB) si, in cadrul programului, se prevede diminuarea in continuare a acestuia.

In ansamblu, in contextul unor perspective de crestere puternica si a deteriorarii deficitului extern, programul are in vedere o relaxare fiscala prociclica in 2007; progresele in vederea atingerii obiectivului unui deficit de 0,9% din PIB, care este prevazut a fi atins ulterior perioadei de programare, sunt, in mod clar, insuficiente si prea decalate, potrivit unui comunicat publicat pe site-ului Comisiei Europene. De asemenea, exista anumite riscuri cu privire la atingerea obiectivelor bugetare incepand cu anul 2008.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 766 ori