Brexit arunca Marea Britanie in mana creditorilor. Iesirea din UE aduce austeritate si datorii mai mari

Luni, 04 Iulie 2016, ora 16:40
4185 citiri
Brexit arunca Marea Britanie in mana creditorilor. Iesirea din UE aduce austeritate si datorii mai mari
Foto: Flickr/ Jeff Djevdet

Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a pus deja in cui planul de a iesi pe surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu, iar situatia bugetara de acum este deja alarmanta pentru oficialii de la Londra.

Dintre tarile grupului G7, Marea Britanie inregistreaza al doilea mare deficit bugetar, dupa Japonia, iar unele grupuri de analiza din regat refuza sa mai emita prognoze in urmatoarele luni. In plus, nici nivelul datoriei publice nu este unul scazut, mentioneaza CNN Money.

Britanicii au fost avertizati inca dinaintea referendumului ca exista o gaura in buget de aproximativ 30 de miliarde de lire care nu are de unde fi acoperita.

"Vom continua sa luptam impotriva deficitului, dar trebuie sa fim realisti in ceea ce privreste sansa de a obtine surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu", a explicat Osborne.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, un organism independent care ofera analize guvernului de la Londra, a anuntat ca, luna aceasta, nu va publica nicio prognoza pentru situatia post-Brexit, urmatoarele calcule urmand sa fie facute publice abia in toamna.

Economistii bancilor vorbesc deja de o scadere economica a Marii Britanii, iar multi nu ezita sa foloseasca cuvantul recesiune, incurajati si de retrogradarea ratingului de tara anuntata de "greii" Standard&Poor's si Fitch, fapt ce ingreuneaza accesul Regatului Unit pe pietele financiare internationale.

Marea Britanie are un grad de indatorare de 90% din PIB, guvernul de la Londra avand credite de 1.700 miliarde lire sterline contractate in ultimii ani.

Theresa May, potentialul inlocuitor al premierului David Cameron, are de ales intre a creste impozitele si a imprumuta mai multi bani, a doua varianta fiind cea preferata de cea care ar putea deveni prim-ministru al regatului.

In ceea ce priveste nivelul impozitelor din Regatul Unit, acesta ar putea scadea in perioada urmatoare, pentru a incuraja investitiile straine directe, dar va fi cu siguranta precedat si de o serie de stimuli monetari lansati de Banca Angliei.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#brexit, #recesiune Marea Britanie, #datorie publica marea britanie, #prognoze economice Regatul Unit, #deficit bugetar , #Datoria publica