Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obligatiunile romane au facut "cu ochiul" investitorilor din SUA si Anglia

Obligatiunile romane au facut "cu ochiul" investitorilor din SUA si Anglia


Obligatiunile lansate de Ministerul Finantelor Publice marti pe piata americana, prin redeschiderea emisiunii lansate la 31 ianuarie 2012, au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie.

Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, au anuntat miercuri reprezentantii ministerului.

Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.

Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.

"Ponderea investitorilor din SUA a scazut fata de emisiunea initiala cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. In acelasi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arata ca Romania inspira incredere pe din ce in ce mai multe piete".

"Se remarca de asemenea, cresterea ponderii investitorilor care cauta active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurari si bancile centrale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.

Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o detin managerii de fonduri, cu 61% din total, dupa care urmeaza fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare, fonduri de pensii, banci centrale, a cumparat 15% din bonduri, iar bancile comerciale si investitorii retail si-au adjudecat 5% din titluri. 3% din titluri au fost achizitionate de alti investitori.

"Prin aceasta emisiune, reiteram angajamentul nostru de a extinde baza de investitori pe toate continentele si suntem consecventi cu masurile pe care le-am luat in sensul extinderii maturitatii datoriei publice", a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Obligatiunile de pe piata americana au fost lansate in cadrul programului cadru de emisiuni de titluri de stat pe piata externa pentru perioada 2011-2013 (GMTN - Reg S/144A), aprobat de Guvern la mijlocul anului 2010, cu o valoare maxima de 7 miliarde euro.

Programul Ministerului Finantelor Publice pentru acest an vizeaza emisiuni de 2,5 miliarde de euro pe pietele externe.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1326 ori