Nouriel Roubini: Razboiul valutar ar putea degenera in batalii comerciale

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 08:12
2684 citiri
Nouriel Roubini: Razboiul valutar ar putea degenera in batalii comerciale
Previziuni Nouriel Roubini

Perspectivele economiei globala in 2012 sunt sumbre, recesiunea din Europa va continua, in SUA cresterea economica slaba. In acest context, razboaiele valutare ar putea degenera in batalii comerciale, sustine economistul american Nouriel Roubini.

Economiile asiatice se vor resimti din cauza scaderii economice a Chinei, in timp ce America Latina va avea de suferit din cauza preturilor mici ale materiilor prime. Europa Centrala si de Est sunt expuse la zona euro. La toate acestea se mai adauga si tulburarile din Orientul Mijlociu, scrie Nouriel Roubini, intr-o analiza Reuters.

Economistul considera ca o recesiune in zona euro este o certitudine. In timp ce profunzimea sau durata acesteia nu pot fi prevazute, iar criza creditelor va continua. Recesiunea va fi cu atat mai grava, cu cat austeritatea fiscala si problemele datoriilor suverane nu se vor termina in 2012.

Economia SUA se confrunta cu riscuri considerabile din cauza situatiei din zona euro. In plus, se va confrunta cu ajustari fiscale semnificative cu o presiune crescanda in sectorul imobiliar, cu o stagnare a veniturilor si cu un blocaj politic.

Intre timp, deficientele din modelul economic adoptat de China incep sa devina evidente. Scaderea preturilor la locuinte vor declansa o reactie in lant care va avea un efect negativ asupra dezvoltatorilor, investitiilor si, nu in ultimul rand, asupra veniturilor publice.

Cererea slaba din SUA si zona euro au impiedicat cresterea exporturilor din China. Liderilor chinezi le este dificil sa accelereze cresterea economica, dar nu sunt singurii care se confrunta cu aceasta situatie.

Dezechilibrele de cont curent, intre SUA si China (dar si intre alte economii de pe pietele emergente) si in cadrul zonei euro si statele de la perifieria acesteia continua. O ajustare ordonata a cererii necesita o scadere a cheltuielilor interne si o diminuare a surplusului comercial, cu scopul protejarii tarii de fluctuatiile valutare.

Pentru a mentine cresterea economica, tarile care au cheltuit prea mult trebuie sa impuna o depreciere nomina si sa imbunatateasca balantele comerciale. La polul opus, tarile cu excedent trebuie sa stimuleze cererea interna, in special pe partea de consum.

Nouriel Roubini spune ca ajustarea preturilor relative, prin intermediul fluctuatiilor cursului de schimb este blocata, din cauza tarilor care se opun aprecierii monedelor. Pe de alta parte, aceste state propun impunerea unei deflatii in tarile cu deficit mare.

Razboiul valutar s-a dezvoltat pe mai multe fronturi: controale ale monedelor straine, o relaxare cantitativa si o limitare a intrarilor de capital. Aceste batalii ar putea degenera in razboaie comerciale, mai atrage atentia economistul poreclit Dr. Doom.

Factorii politici au ramas fara optiuni, constransi de riscurile care implica o crestere a deficitelor si a datoriilor publice. Devalorizarea monedei este un "joc inegal" pentru ca nu toate tarile isi permit sa deprecieze moneda si sa creasca exporturile in acelasi timp.

Politica monetara va fi relaxata, pe masura ce inflatia nu mai reprezinta o problema pentru economiile avansate. Totusi, politica monetara devine ineficienta tocmai in aceste economii avansate, unde probleme tin, mai degraba de insolvente, decat de lichiditate.

Intre timp, politica fiscala este limitata de cresterea deficitelor si datoriilor. Acordarea de sprijin financiar institutiilor financiare este o masura mai putin populara. In plus, guvernele nu isi permit sa faca acest lucru, din lipsa fondurilor.

Abordarea competivitatii slabe si dezechilibrele de cont curent necesita ajustari ale valutei, care pot duce, in cele din urma, la iesirea unor membrii din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#previziuni nouriel roubini, #economie roubini, #crestere economica, #curs valutar roubini , #Datoria externa