Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Croitoru: Interventiile BNR pentru combaterea volatilitatii cursului pot fi optime

Croitoru: Interventiile BNR pentru combaterea volatilitatii cursului pot fi optime

Mentinerea interventiilor BNR pentru combaterea volatilitatii excesive a cursului pot fi optime intrucat aceasta poate pune in pericol obiectivele privind stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, sustine consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, intr-un studiu, potrivit NewsIn.

"Din cauza problemelor structurale, episoade de volatilitate excesiva pe piata valutara pot pune in pericol obiectivele privind stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.

Din aceasta cauza, ar putea fi optim ca banca centrala sa mentina interventiile dedicate exclusiv combaterii episoadelor de volatilitate excesiva a ratei de schimb", sustine Lucian Croitoru in studiul "Lichiditatea, atacul specualtiv din octombrie 2008 si reputatia bancii centrale".

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, orizontul problemei reputatiei bancii centrale se intinde pana la data adoptarii euro, atunci cand riscul ratei de schimb leu-euro dispare. Pana atunci, odata incheiata criza economica internationala, banca centrala ar putea sa decida, din nou, eliminarea totala a interventiilor pe piata valutara "pentru a maximiza o functie obiectiv derivata dintr-o functie de utilitate care maximizeaza bunastarea".

Croitoru arata ca numeroasele interventii pe piata valutara au consolidat reputatia bancii centrale privind sensibilitatea sa referitoare la magnitudinea deprecierii/aprecierii leului.

"Ameliorarea acestei reputatii ar permite agentilor economici sa evalueze corect riscurile ratei de schimb si nivelul optim al variabilelor care depind de marimea acestui risc, cum ar fi nivelul datoriei externe si investitiile in sectoarele bunurilor comerciabile (tradable).


O ameliorare a reputatiei a aparut in perioada noiembrie 2005-iulie 2007, cand BNR nu a intervenit pe piata. Dar, odata cu declansarea crizei financiare internationale, BNR si-a reluat interventiile pe piata valutara", mai spune Croitoru.

In studiu se precizeaza ca cele mai multe vanzari nete care au depasit 2% din rezerve au avut loc intr-un numar de 10 luni din perioada 2008-2010, in conditiile crizei financiare internationale si a crizelor guvernamentale si politice din perioada 2009-2010.

De asemenea, in perioada 2008-2010 s-au vandut 83,7% din totalul vanzarilor de valuta efectuate de banca centrala in perioada 1999-2010, restul de 16,3% vanzandu-se in perioada 1999-2004, se mai spune in document.

"Celelalte vanzari nete care au depasit 2% din rezerve s-au efectuat in 7 luni (41% din numarul de luni) din perioada 1999-2004, in special pentru a suplini ajustarile structurale insuficiente in raport cu obiectivele dezinflatiei. In aceasta perioada s-au vandut 16,3% din totalul sumelor vandute de banca centrala in perioada 1999-2010", arata studiul.

Cele mai multe cumparari nete mai mari de 2% din rezerve (efectuate in 43 din 50 de luni, adica in 86% din cazuri) au avut loc in perioada 1999-2004, in principal pentru a compensa, prin deprecieri competitive, lipsa de ajustari in sectorul exportator.


In aceasta perioada s-au cumparat 59,6% din totalul cumpararilor efectuate de banca centrala in perioada 1999-2010.


Dupa adoptarea strategiei de tintire a inflatiei, in august 2005, banca centrala a cumparat 28,3% din totalul cumpararilor se mai precizeaza in studiu.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1152 ori