Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deprecierea Leului - Retrospectiva Evolutiei 1994 - 2000

Deprecierea Leului - Retrospectiva Evolutiei 1994 - 2000

Graficul acestei sectiuni va prezinta sintetic deprecierea Leului in ultimii 7 ani.
In acelasi timp - in scopul de a evalua "deprecierea / aprecierea REALA" a monedei nationale, - graficul urmareste si evolutia "tandemului" Graficul acestei sectiuni va prezinta sintetic deprecierea Leului in ultimii 7 ani.
In acelasi timp - in scopul de a evalua "deprecierea / aprecierea REALA" a monedei nationale, - graficul urmareste si evolutia "tandemului" inflatie-depreciere (ambele in varianta "cumulativa"
si nu "An-la-An", cu alte cuvinte in varianta in care "acumularea" de inflatie / depreciere dintr-un an nu e "stearsa cu buretele" la fiecare inceput de nou an)...Punctul de pornire este primavara anului 1994 (aprilie) - din cel putin un motiv (extrem de bine intemeiat): anul 1994 a fost - de departe - singurul an (dupa 1989) de relativ echilibru intre economia Romaniei si cea mondiala - echilibru vizibil in balanta comerciala, deci cursul mediu de schimb al acelui an poate fi considerat fara doar si poate un "CURS de ECHILIBRU-REFERINTA REAL * ".

Observati procesul de Apreciere in termeni reali a Leului, "ecartul" dintre inflatia cumulativa si depreciere crescand - relativ constant in afara "corectiei" din 1997 si a "sincopei" platilor externe mari din 1999 - pana la un raport de 16-21 (cca. 1600%-2100%) la inceput de martie 2001.

* Este adevarat ca acest "curs de echilibru real" se poate "altera" in timp, se poate modifica semnificativ in doar cativa ani... Un astfel de scenariu de "apreciere in termeni reali a monedei nationale" este cu atat mai probabil pentru o economie romaneasca construita in stil "autarhic" de catre regimul de tip stalinist - prin contrast cu celelalte tari fost-comuniste, ale caror economii au fost orientate si catre consumator (Iugoslavia, Ungaria etc.), iar explicatia e simpla: preturile romanesti au destul "loc" sa se alinieze celor "de afara", printr-o deschidere treptata a economiei nationale... Dar un asemenea proces trebuie, e esential a fi "condus" printr-o crestere majora a productivitatii economiei (in general) si a sectoarelor care participa major la schimbul cu exteriorul (in special). Romania insa nu a reusit in acesti ani sa-si modifice fundamental structura comertului exterior: stim cu totii ca "lohn-ul textile-pielarie" constituie inca "grosul" exporturilor noastre, in timp ce scaderea semnificativa de la "metale comune" a fost compensata atat de nefericit in ultimii 2 ani prin cresterea exporturilor de fier vechi, lemn brut etc.

Aceasta stare de fapt demonstreaza fara echivoc ca sus-amintitul "curs de echilibru real" USD-ROL ramane teribil de apropiat de cel din 1994 (in termeni reali, deci dupa necesara corectura cu inflatia), iar cea mai mare parte a aprecierii reale a Leului intre 1994 si 2001 este de falsa natura - fiind "construita" pe "nisipurile miscatoare" ale rularii unor mari deficite externe de balanta comerciala (citeste ca romanii consuma mai mult decat produc, adica consuma in mare parte din exterior, in conditiile in care dezirabilele importuri de utilaje pt. investitii au fost minime in acesti ani) (vezi si Balanta de Plati si Datoria Publica) .

Finantarea acestui fenomen - periculos pe termen lung - a fost asigurata fie prin asistenta organismelor si bancilor internationale de investitii (si implicit cresterea datoriei externe), fie prin fluxuri de investitii straine directe (sanatoase), de portofoliu (de dorit - dar extrem de volatile si "sperioase" avand in vedere "ratingul" tarii), dar si prin "spalare de bani" din zona Orientului Apropiat (vizibila in special in dimensiunile sumelor din contul "Erori si Omisiuni" al Balantei de Plati Externe).

In aceste conditii putem afirma fara putinta de tagada ca Leul a fost si este "tinut" puternic supra-apreciat - in termeni reali - atat pe parcursul anului 2000 cat si in prezent.

© February 2001 Radu Limpede & VoDaNet Team, all rights reserved.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2076 ori