Perspectivele de crestere economica s-au inrautatit, pentru 2012

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 12:45
2301 citiri
Perspectivele de crestere economica s-au inrautatit, pentru 2012

Perspectivele referitoare la stabilitatea financiara din Europa s-au inrautatit, din septembrie anul acesta, pe masura ce efectele crizei datoriilor s-au extins. Mervyn King, vicepresedintele Comitetului european pentru riscuri sistemice avertizeaza ca vin vremuri si mai grele.

Mervyn King ocupa si functia de guvernator al Bank of England si a cerut bancilor sa se supuna restrictiilor referitoare la capital. Institutiile bancare trebuie sa respecte limita de capital impusa de Autoritatea Bancara Europeana si sa restranga bonusurile platite actionarilor sau dividendele. In schimb, bancile din zona euro trebuie sa se reorienteze catre creditarea economiei reale, scrie New York Times.

"Conditiile s-au inrautatit. Dependenta de bancile centrale a crescut si sunt semne care arata ca presiunile din sectorul bancar se raspandesc si in economia reala", spune Mervyn King. Acesta considera ca, intr-un climat dominat de aversiune pentru risc, finantarea institutiilor este blocata de lipsa increderii investitorilor.

Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat aproape 640 de miliarde de dolari in sistemul bancar european, miercuri, intr-o incercare de alimetare a pietei cu capital. Suma a depasit previziunile unor analisti, dar a ridicat cateva probleme in randul investitorilor.

In opinia lui Andrew Milligan, head of global strategy in cadrul Standard Life Investments, din Edinburgh, bancile au fost mai prudente cand a venit vorba despre creditare. Totusi, acesta considera ca pietele "au fost departe de situatia din 2008, cand, in urma falimentului Lehman, retragerile de capital au atins cote maxime".

Vicepresedintele Comitetului european pentru riscuri sistemice precizeaza ca nu s-a pus problema iesirii vreunui stat din zona euro. Intrebat daca bancile se pregatesc, totusi, pentru plecare unui membru al blocului comunitar, King a explicat ca "toate institutiile financiare trebuie sa se pregateasca pentru o gama larga de situatii neprevazute".

De asemenea, Mervyn King le-a cerut bancilor sa lucreze din greu pentru a creste nivelul de capital, in urmatoarele sase luni, dar "nu prin reducerea creditelor catre economia reala". Acesta recunoaste ca in actualul context european conditiile sunt dificile, dar incurajeaza bancile sa faca rezerve de capital, cand pot.

#perspective economice 2012, #perspective economie zona euro, #criza zona euro , #Criza financiara