ONU: Criza datoriilor din Europa ar putea arunca lumea in recesiune

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 16:42
931 citiri
ONU: Criza datoriilor din Europa ar putea arunca lumea in recesiune

Exista un risc crescut ca problemele cu datoriile suverane si masurile de austeritate din Europa sa se extinda la restul lumii si sa provoace o recesiune globala in acest an, se arata intr-un studiu al Organizatiei Natiunilor Unite dat marti publicitatii.

"Economia mondiala este in pragul unei noi incetiniri semnificative", se arata in acest raport intitulat World Economic Situation and Prospects 2012.

Potrivit principalului scenariu preconizat de economisti ONU, ritmul de crestere al economiei globale va incetini la 2,6% in 2012 de la 2,8% in 2011, cu conditia ca problemele din Europa sa fie depasite.

Cu toate acestea, economia mondiala ar putea sa creasca cu doar 0,5% in 2012 daca guvernele din Uniunea Europeana si SUA nu reusesc sa creeze noi locuri de munca, sa tina sub control criza datoriilor si sa consolideze sectorul financiar.

O crestere de doar 0,5% a PIB-ului global ar insemna ca venitul global per capita ar inregistra un declin in 2012 comparativ cu 2011.

"Economiile dezvoltate sunt in pragul unei spirale descrescatoare provocata de patru slabiciuni care se sustin intre ele: criza datoriilor suverane, sectoarele bancare fragile, cererea agregata slaba si paralizia politica provocata de impasul existent in randul actorilor politici", se arata in raportul ONU.

"Toate aceste slabiciuni sunt deja prezente, dar o noua inrautatire a oricareia dintre ele ar provoca un cerc vicios care ar conduce la o criza financiara severa si la o recesiune economica", avertizeaza Organizatia.

In acest scenariu negativ, economia Uniunii Europene ar urma sa se contracte cu 1,6% in 2012, iar Germania, Franta si Marea Britanie ar intra in recesiune.

#criza economica, #criza zona euro, #criza onu recesiune , #Criza financiara