O noua criza pandeste Romania: Masinile vor inlocui oamenii - Interviu Varujan Pambuccian

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 16:47
4636 citiri
O noua criza pandeste Romania: Masinile vor inlocui oamenii - Interviu Varujan Pambuccian

Viitorul apartine proprietatii intelectuale. In urmatorii 10-15 ani, industriile care ocupa forta de munca multa vor disparea, considera parlamentarul Varujan Pambuccian. In opinia acestuia, oamenii vor fi inlocuiti de masini care vor face munca in locul lor.

"Productia va fi asigurata de un numar din ce in ce mai mic de oameni si din ce in ce mai mare de masini. Restul oamenilor nu stiu ce o sa faca. Noi suntem in fata unei astfel de crize care urmeaza si care va fi foarte mare", a declarat Varujan Pambuccian intr-un interviu acordat Business24.

Multi spun ca Romania ar putea fi lider regional in energie, altii spun ca in agricultura. Cum credeti ca ar trebui sa ne jucam cartile pentru a aduce mai multa prosperitate si a insemna ceva pe harta afacerilor din Europa?

In momentul de fata, suntem lideri regionali in IT si comunicatii. Ma refer la volumul de cercetare care se face in acest domeniu, la volumul de vanzari care exista pe ceea ce se proiecteaza aici in tara.

Nu toate se contabilizeaza intern fiindca sunt foarte multi producatori majori care produc aici si vand world wide.

In acest domeniu chiar suntem lideri. E singurul domeniu care are o valoare adaugata uriasa. La 1 leu cheltuit sunt adusi inapoi 15 lei.

In ceea ce priveste Nokia, ea facea asamblare in Romania. Nu a lucrat cu muncitori specializati ci cu muncitori de asamblare. Investitia facuta de Nokia nu a fost o investitie in tehnologie. Ea punea niste lucruri cap la cap pe care le baga in niste cutii.

In plus, Nokia s-a dus dupa forta de munca ieftina, mai ales ca telefoanele pe care le asamblau aici erau "low-end". Acele produse erau pentru Africa, nici macar nu erau pentru piata romaneasca.

In urma cu cativa ani, investitorii straini vedeau Romania ca pe un vad bun. Intre timp, criza a mai redus entuziasmul, iar in 2011 am vazut multi investitori parasind tara. Cum este vazuta Romania astazi de partenerii sai comerciali?

In IT s-a investit constant, iar volumul investitiilor e in crestere.

In acest domeniu al tehnologiei, forta de munca este tot timpul o problema critica pentru ca e tot timpul la limita. Ce produc universitatile nu prea se acopera asa de usor de volumul investitiilor.

Se face deja trecerea spre productia de proprietate intelectuala, adica spre cercetare, ceea ce e deja foarte bine. E singurul domeniu care nu a suferit in aceasta perioada, in afara de cel financiar.

Sectorul financiar a fost sustinut prin "perfuzii". Oricum platim cu totii faptul ca bancile in 2009 se imprumutau de la FMI.

Romania a luat masuri de austeritate dure in ultimii ani, spre deosebire de alte state europene, insa 2012 ar putea fi anul mediului privat. Ce masuri se impun a fi luate in 2012 pentru stimularea investitiilor?

Intr-adevar, s-au luat masuri de austeritate dure pentru acel imprumut nenorocit de la FMI cu care am acoperit golul lasat de bancile care isi retrageau depozitele de garantare. Mare greseala, nu merita sa facem acest efort.

Ar trebui sa renuntam sa mai sprijinim sistemul bancar si sa scadem cota unica si eventual TVA-ul, daca ne permitem. Ar trebui ca toata planeta sa inteleaga ca nu rezolva nimic sprijinind sistemul bancar, lucru care s-a dovedit a fi inutil din 2009 pana acum.

Domnule Pambuccian, cum vedeti o strategie pragmatica de integrare a Romaniei in circuitul economic global? Ce industrii ar trebui sa folosim major la exporturi?

Circuitul economic global care conteaza are trei directii. O directie este cea energetica in care nu avem un cuvant de spus, a doua directie este cea care se refera la hrana in care nu avem un cuvant major de spus, iar cea de-a treia directie se refera la proprietatea intelectuala, unde putem avea un cuvant mare de spus.

Daca ne vom concentra pe zona cu valoare adaugata mica, mare lucru nu o sa facem si in multe din industriile din Romania valoarea adaugata e mica.

Sunt industrii in care se castiga din volum. Desigur ca acele industrii iti ocupa multa forta de munca, insa in viitorii 10-15 ani, astfel de productii cu forta de munca multa vor disparea.

Se va schimba complet si felul de organizare al productiei. Va disparea banda rulanta, vor disparea benzile de productie. Va conta foarte mult proiectul, acolo va fi valoarea adaugata mare.

Aceasta industrie de inalta tehnologie se duce corect in directia care trebuie, insa, din pacate, in ea lucreaza putini oameni.

Asta va fi o problema mare pe tot globul. Productia va fi asigurata de un numar din ce in ce mai mic de oameni si din ce in ce mai mare de masini.

Restul oamenilor nu stiu ce o sa faca. Noi suntem in fata unei astfel de crize care urmeaza si care va fi foarte mare.

Acum doi ani, ati precizat tot intr-un interviu ca momentul minim al crizei economice in Romania va fi 2017-2018. Mai sunteti de aceeasi parere?

Momentul minim al crizei va fi in 2017 insa nu numai in Romania, ci global. E foarte posibil ca o parte din statele lumii sa mearga spre dictaturi urate, de tipul celor din anii '30.

Romania nu cred ca va intra in zona asta, dar acest lucra va prelungi criza globala.

Tarile sunt inter-conectate intre ele. Sudul Europei - Portugalia, Spania, Franta, Italia, Grecia- nu are nicio sansa pe termen mediu. Noi probabil ca vom intra intr-o zona bipolara. In aceasta zona est-europeana sper sa fim al doilea pol, alaturi de Polonia.

Polonia a jucat cartea financiara si a jucat-o bine. Noi incercam sa jucam cartea tehnologica. Ar fi doi poli complementari.

Daca am juca corect cartea tehnologica, va fi in ordine pentru noi.

#investitii straine romania, #interviu Varujan Pambuccian, #varujan pambuccian tehnologie, #romania industrie it, #oameni roboti, #criza 2017 , #Criza financiara