Liderii UE vor lua masuri decisive pentru contracararea crizei

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 11:34
1020 citiri
Liderii UE vor lua masuri decisive pentru contracararea crizei
Francois Baroin, ministrul de Finante francez / Sursa : zimbio.com

Summitul Uniunii Europene de luna aceasta va permite luarea unor masuri decisive privind contracararea crizei din Zona Euro, a declarat ministrul francez de finante Francois Baroin, dupa reuniunea grupului G20 de la Paris.

El a dat asigurari ca summitul va oferi "raspunsuri clare" si ca bancile centrale vor continua sa le furnizeze bancilor lichiditati.

Potrivit comunicatului dat publicitatii dupa reuniunea de la Paris, ministrii din G20 "isi iau angajamentul ca FMI sa aiba resurse adecvate".

Intalnirea din Franta a intervenit pe fondul temerilor privind propagarea problemei deficitelor in UE. Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu aceasta amenintare la adresa economiei lor.

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au discutat vineri telefonic despre criza.

Sefa FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca economiile emergente, a caror crestere a ajutat la sustinerea economiei mondiale in perioada de criza globala, incep sa fie afectate de problemele cu care se confrunta economiile dezvoltate. "Principala problema este ca situatia s-a deteriorat in loc sa se imbunatateasca in ultimele trei saptamani", a explicat ea. "Am auzit mult din partea pietelor emergente ca sunt foarte ingrijorate in legatura cu riscul unei contagiuni", a adaugat Lagarde.

Detalii despre planul de salvare discutat la Paris includ o stergere mai mare decat s-a prevazut initial a datoriei Greciei, un fond european de salvare mult mai puternic si recapitalizarea bancilor mai slabe, pentru a le ajuta in fata pierderilor inevitabile.

Planul trebuie finalizat pana la summitul de saptamana viitoare, de la Bruxelles.

Potrivit BBC News, toti ochii sunt indreptati acum catre liderii Frantei si Germaniei, care trebuie sa ofere detalii convingatoare la reuniunea la varf. "In mod clar mai au multa munca de facut, atat in ceea ce priveste strategia, cat si detaliile", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

Ministrii de finante din G20 au declarat ca saluta masurile "de sporire a capacitatii si flexibilitatii EFSF (Fondul european de stabilitate financiara - n.r.)". Ei si-au luat angajamentul sa depuna in continuare eforturi pentru a "maximiza impactul EFSF pentru a evita contagiunea".

EFSF a fost folosit pentru a finanta pachetele de salvare pentru Irlanda si Portugalia, dar exista temeri ca nu va putea face fata, daca va fi nevoie sa salveze si economii mai mari, precum Spania sau Italia, tari al caror rating a fost scazut in ultimele saptamani.

Un alt subiect discutat la Paris a fost o eventuala consolidare a FMI. In timp ce tarile emergente pledeaza pentru consolidare, alte state, in special SUA, sunt reticente si prefera sa astepte ca Zona euro sa ia masuri mai puternice.

#masuri criza Europa, #masuri sustinere banci Europa, #Francois Baroin criza Europa , #Criza financiara