Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Kroes subliniaza ca salvarea bancilor trebuie sa respecte regulile UE privind ajutoarele de stat

Kroes subliniaza ca salvarea bancilor trebuie sa respecte regulile UE privind ajutoarele de stat

Comisia Europeana face tot posibilul sa sprijine solutii pentru stabilizarea bancilor europene si va evalua rapid planurile de salvare, dar regulile europene cu privire la ajutoarele de stat trebuie respectate chiar si in timpul crizei, a declarat miercuri comisarul european pentru concurenta. "Regulile privind ajutoarele de stat fac parte din solutie, si nu din problema", a declarat comisarul Neelie Kroes, citata de Reuters, respingand apelurile Frantei de revizuire a reglementarilor in domeniul concurentei, in contextul crize financiare mondiale.


Potrivit lui Kroes, intregul executiv european a fost de acord ca actualele reguli privind ajutoarele de stat nu reprezinta un obstacol in prevenirea efectelor crizei.


"As vrea sa cer guvernelor nationale sa nu actioneze, ci sa continue sa consulte Comisia, acest lucru este necesar", a spus Kroes.


Pe de alta parte, Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a aprobat planul de salvare al bancii britanice Bradford & Bingley (B&B) propus de autoritatile britanice, potrivit unui comunicat citat de AFP.


"Comisia Europeana a autorizat, in virtutea regulilor europene cu privire la ajutoarele de stat, pachetul de masuri al autoritatilor britanice destinate sa asigure stabilitatea financiara, sa protejeze persoanele particulare si sa sustina reducerea progresiva a activitatii Bradford & Bingley in mod ordonat", arata comunicatul.


Banca britanica, specializata in imprumuturi pentru investitii locative, va fi nationalizata, iar activele sale cele mai performante au fost transferate grupului spaniol Santander. Guvernul britanic va pastra partea cea mai riscanta, portofoliul sau de imprumuturi cuprinzand credite imobiliare in valoare de 41 de miliarde de lire, anuntase Trezoreria britanica.


Comisia precizeaza ca "a fost in contact cu autoritatile britanice la sfarsitul saptamanii trecute pentru a ajuta la elaborarea masurilor care sa respecte regulile concurentei". Dupa ce a primit in 30 septembrie o notificare oficiala cu detaliile planului, Comisia "a fost in masura sa decida in 24 de ore ca masurile de ajutor de stat respecta regulile europene".


Bradford & Bingley a devenit a patra banca din Marea Britanie care resimte efectele crizei creditelor, dupa Northern Rock, Alliance & Leicester si HBOS, cumparata luna aceasta de rivala sa Lloyds TSB.


Pe de alta parte insa, serviciile lui Kroes au deschis o ancheta aprofundata cu privire la ajutoarele de stat acordate bancii regionale germane WestLB, careia landul Renania de Nord - Westfalia si Casa de Economii locala i-au acordat o "garantie generala" de cinci miliarde de euro in februarie 2008.


Comisarul Neelie Kroes aprobase in aprilie operatiunea de salvare, cerand insa prezentarea unui plan de restructurare. Planul respectiv, aprobat in 8 august, face obiectul anchetei aprofundate anuntate miercuri. Lansarea anchetei nu inseamna ca Bruxelles-ul va considera neaparat ca ajutorul acordat bancii incalca regulile concurentei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 936 ori