Italia fierbe. Vezi cum ar putea fi afectata Romania

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 19:20
2913 citiri
Italia fierbe. Vezi cum ar putea fi afectata Romania

Silvio Berlusconi, prim ministrul italian, a primit, marti, voturile Parlamentului pentru legea bugetului, insa nu si sustinerea pentru a mai conduce Guvernul. In timp ce Italia fierbe, liderii europeni se intreaba daca scenariul Greciei se va repeta.

Italia este foarte activa in Romania, in special in agricultura, dar si in sistemul bancar. In cazul unei crize acute in Italia, Romania este afectata, in primul rand, pentru ca sunt cateva sute de mii de oameni care lucreaza acolo. si in al doilea rand, pentru ca avem relatii comerciale stranse cu tara aflata la ananghie.

Analistii romani au raspuns pentru Business 24 unei intrebari-fulger: Ce se va intampla cu Romania, in acest context?

"E clar ca daca se acutizeaza criza, nu ma refer la incetari de plati sau la lucruri de genul acest, ci pur si simplu daca economia Italiei se intoarce intr-o zona de recesiune, e clar ca ei (romanii n.r.) vor fi tentati sa vina in Romania, unde nu vor gasi prea multe lucruri senzationale si nici prea mult de lucru", este de parere analistul Constantin Rudnitchi.

In plus, Italia este un partener mult mai important pentru Romania decat Grecia, atat in balanta comerciala, cat si in zona companiilor si a sectorului bancar care exista aici.

"Daca o criza afecteaza o tara, companiile care sunt aici prefera sa-si inghete investitiile, daca nu cumva sa incerce sa gaseasca niste solutii de a intoarce bani in tara din care provin", adauga Rudnitchi.

Exporturile romanesti, daca nu vor mai merge spre Italia, se vor confrunta cu pericolul de a duce la o scadere economica a cresterii si o inghetare a investitiilor.

Ilie Serbanescu este un analist mai pesimist din acest punct de vedere si considera ca, pana sa ajunga Romania sa resimta criza din Italia, euro s-ar putea

prabusi.

"Grecia e o piesa micuta, nu e importanta, Italia e unul din mamuti. Cel putin din punctul de vedere al crizei, intoarce pe dos tot. In ceea ce priveste Romania, sistemul bancar nu depide de Italia, nu are decat doua banci. Nu e important efectul prin intermediul sistemului bancar. E mult mai invaziv cel din Grecia pentru ca e o expunere mare pe Romania a unor banci grecesti.", spune Serbanescu.

Potrivit analistului, in momentul in care Italia va cadea, abia atunci va incepe criza si la noi.

Romania, tara de refugiu pentru Italia?

Analistul Ionel Blanculescu este mult mai ponderat, si sustine ca Romania nu va fi deocamdata afectata.

"Cu cat situatia acolo devine mai urata, din punct de vedere financiar, transferurile se vor face spre Romania, nu dinspre Romania spre Italia. In situatia in care in Italia apar probleme, probabil vor fi transferate fonduri catre Romania, catre afacerile pe care le iau italienii in Romania ca si o tara de refugiu", a declarat Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.

Blanculescu accentueaza ideea de "Romania-tara de refugiu pentru Italia", in cazul in care situatia de acolo se va agrava.

El are incredere ca Italia, cea de-a treia economie a Uniunii Europene, nu poate sa clacheze. Intrebat de scenariul in care exporturile Romaniei ar fi afectate de criza din Italia, Blanculescu a raspuns cu aceeasi incredere, in tara care s-a confruntat deja cu zeci de crize politice:

"Sa nu va inchipuiti ca acolo motoarele se opresc. Italia este o tara cu motoare care merg din plin si care a trecut prin zeci de crize politice, erau 50 de

crize politice ultima data cand am analizat situatia Italiei. Italia este o tara obisnuita cu aceste crize politice, cu prim-ministrii care nu corespund, dar economia oricum merge mai departe si va asigura, intr-un fel sau in altul, ramanerea ei intr-o zona normala." a spus Blanculescu.

Italia merge inainte, ca si Romania, a adaugat analistul.

"O sa constatati in viitorul apropiat ca nu vor suferi una din cauza alteia, probabil ca Romania va si beneficia de ceva in plus, avand in vedere ca se poate transfirma in tara de refugiu. Cum e moneda de refugiu, cum e aurul sau cum e francul elvetian, asa se poate transforma Romania pentru Italia", a spus expertul.

Ce se intampla in acest moment in Italia?

"Italia e un caz complicat, foarte complicat, pentru ca este una dintre cele mai mari economii europene, cu o datorie foarte mare si in valoare absoluta si in procente", spune analistul Constantin Rudnitchi.

Acesta explica, in continuare, ca diferenta intre cele doua tari este ca Italia are o datorie publica interna mare, spre deosebire de Grecia, care avea o datorie externa foarte mare. In plus, expunerea bancilor italiene pe datoria Italiei este mare si probabil ca s-ar putea gasi o alta rezolvare pentru aceasta tara, ceva mai locala, dar care sa ajunga tot la o recapitalizare a bancilor.

"Daca s-ar gasi solutii asemanatoare cu cele din cazul Greciei, normal ca va fi nevoie de o recapitalizare puternica a bancilor italiene", explica analistul.

Constantin Rudnitchi nu considera ca se poate discuta despre o zona de faliment controlat, cum s-a spus in cazul Greciei. "Nu putem vorbi despre acest lucru deocamdata pentru Italia, dar e limpede ca daca s-ar intampla lucruri complicate cu Italia, efectele ar fi dezastruoase pentru economia europeana, mult mai mari decat in cazul Greciei", completeaza expertul.

Analistul Ionel Blanculescu este si el de parere ca lucrurile nu vor degenera, chiar daca par la prima vedere mai grave, luand in considerare datoria publica de 1.900 de miliarde de euro a Italiei.

"Sa nu uitam, Italia este o piata foarte importanta a Uniunii Europene si din punct de vedere economic, fiind a treia putere economica si din punctul de vedere al miscarii financiare. Italia este o piata de 1.600 de miliarde de euro, piata obligatiunilor, este o piata foarte bine pusa la punct in domeniul obligatiunilor si o astfel de piata nu poate ceda atat de usor precum piata Greciei. Nu exista niciun fel de asemanari intre Italia si Grecia, sunt doua piete total diferite. Italia este o forta economica, si tehnologica de mare amploare care emana putere si care are nevoie numai de un guvern responsabil, pe cand Grecia, structural, este o tara cu o economie slaba, pentru ca economia ei se rezuma la turism si la transporturi navale, in rest, nimic", a declarat Blanculescu pentru Business 24.

El nu anticipeaza o caderea a Italiei, chiar daca aparent, in acest moment, ea reprezinta o amenintare pentru Europa.

"Cred ca mai mult acest subiect este tratat emotional ca urmare a situatiei din Grecia, mai ales ca urmare a solicitarii de demisie pentru Berlusconi", spun Ionel Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza italia, #efecte criza Italia Romania, #analisti criza Italia , #Criza financiara