Ionut Dumitru: Fara absorbtia fondurilor europene, Romania intra din nou in recesiune

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:05
1576 citiri
Ionut Dumitru: Fara absorbtia fondurilor europene, Romania intra din nou in recesiune

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca rambursarea imprumuturilor externe va creste semnificativ in anii urmatori si ca, in acest context, asorbtia fondurilor europene este cruciala pentru Romania.

In caz contrar, statul roman va intra din nou in recesiune si vor exista presiuni de depreciere a cursului.

"Este crucial pentru noi sa ne facem temele, sa luam bani europeni, in primul rand, si sa ne mentinem credibilitatea externa pentru a putea refinanta datoria externa care este destul de importanta si ajunge la maturitate in anii urmatori", a declarat Dumitru, in cadrul unei conferinte de presa.

Rezerva internationala a Romaniei, in pericol

Seful Consiliului Fiscal sustine ca rambursarea imprumuturilor externe va creste semnificativ in urmatorii doi ani si ca, in lipsa atragerii de noi finantari din pietele internationale, rezerva internationala se va reduce relativ rapid.

"Daca ne uitam la Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala vedem ca in 2013 si 2014, practic, Romania va avea dublu de plata a datoriei externe. Daca am cumula si dobanzile, Ministerul Finantelor si BNR ar trebui sa plateasca in urmatorii doi ani circa 13 miliarde euro datorie externa si alte datorii in valuta", a declarat Dumitru, in cadrul conferintei de presa.

Bancile romanesti au a doua cea mai mare expunere din Europa Centrala si de Est

Bancile romanesti au o expunere pe titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) de 19% din active, a doua cea mai mare din Europa Centrala si de Est (ECE), a precizat economistul-sef de la Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Avem a treia cea mai mica datorie publica din Europa, insa si o datorie publica de 30% si ceva e greu de finantat in Romania, intrucat piata financiara are o dimensiune relativ mica. Bancile au ajuns sa aiba o expunere pe titluri de stat de 19% din total active, a doua cea mai mare din ECE si nu-si mai pot extinde prea mult aceasta expunere", a explicat Dumitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ionut Dumitru fonduri europene, #fonduri europene Romania 2012 , #Criza financiara