Independenta BCE, intre mit si realitate

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 11:24
1322 citiri
Independenta BCE, intre mit si realitate

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa fie in intregime independenta de procesul politic. Factorii politici isi fixeaza o tinta de inflatie si sunt gata sa manipuleze ratele dobanzilor pentru a obtine aceasta valoare.

Motivele invocate de politicieni, ratele mici ale dobanzii si toate declaratiile facute de politicieni ar trebui sa nu insemne nimic pentru banca. Realitatea contrazice, insa, aceasta teorie, puncteaza Forbes.

In ultima vreme, deciziile bancii au fost, mai degraba, "rele", si au determinat o manipulare a depozitelor, aminteste unul dintre analistii citati de Forbes. Acesta subliniaza faptul ca ratele dobanzilor au fost crescute, in timp ce zona euro se scufunda in criza datoriilor, o masura care nu s-ar fi luat, in mod normal.

Cu toate acestea, banca ar trebui sa fie independenta, asa cum este stipulat in tratat.

Problema lui Bini Smaghi, noul sef al Bancii Italiei, este si mai complicata, in acest context.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a facut presiuni ca guvernatorul Bancii Nationale a Italiei sa fie Bini Smaghi, pentru a evita existenta a trei italieni in consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene.

Nicolas Sarkozy a insistat ca presedintele Bancii Nationale a Italiei sa fie Bini Smaghi, astfel incat postul acestuia, din consiliul BCE, sa fie inlocuit de un francez.

De asemenea, presedintele francez a tinut sa precizeze ca plecarea lui Smaghi de la BCE este o conditie necesara pentru sprijinirea lui Mario Draghi in fruntea Bancii Centrale Europene.

Teoretic, Smaghi poate ramane in consiliul executiv al BCE, pentru ca mandatul sau expira in 2013, dar in realitate, prezenta lui este de neconceput.

Cum Mario Draghi va fi presedintele BCE, de la 1 noimebrie, existenta a trei italieni in consiliul BCE (al treilea este Visco, guvernatorul Bancii Nationale a Italiei, ales de presedintele Silvio Berlusconi) este de neconceput.

Mai ales ca vor exista trei italieni si niciun francez. O "insulta" la adresa francezilor, scrie publicatia amintita. Investitorii se tem ca italienii vor profita de prezenta lor in cadrul BCE si vor influenta politica monetara in favoarea Italiei.

Pe de alta parte, analistii, investitorii si chiar o parte din politicieni cer BCE sa dea drumul la lichiditate nelimitata pentru a sprijini pietele obligatiunilor de stat din zona euro. Acest lucru ar putea fi facut fie pe cont propriu, fie prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara.

O alta varianta adusa in discutie se refera la oferirea de credite pe termen lung bancilor care intra in crize de finantare. Cele mai curajoase optiuni "anticipeaza" chiar reducerea dobanzilor.

In luna aprilie, presedintele BCE a insistat pentru reluarea achizitiilor de obligatiuni de stat de pe piata secundara. Acest lucru a starnit divergente dure intre cei 23 de membri ai Consiliului Guvernatorilor, care au condus la demisia economistului sef al bancii, germanul Juergen Stark.

#Independenta BCE, #Mario Draghi presedinte BCE, #presedinte Franta Bini Smaghi BCE , #Criza financiara