Franta si Germania nu au gasit o solutie pentru criza Europei

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 15:32
2511 citiri
Franta si Germania nu au gasit o solutie pentru criza Europei
Nicolas Sarkozy si Angela Merkel nu au gasit o solutie/ Sursa: upcoming.com

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei, Angela Merkel s-au intalnit, alaturi de mai multi lideri europeni, miercuri seara, la Frankfurt. Cei doi sefi de stat nu au ajuns la nicio intelegere privind planul de salvare al Europei.

Miercuri seara, Nicolas Sarkozy zbura de urgenta la Frankfurt pentru o intalnire informala care ar fi trebuit sa transeze neintelegerile privind rolul Bancii Centrale Europene in rezolvarea crizei. Presedintele a plecat spre avion direct de la spital, unde sotia sa, Carla Bruni, ii aducea pe lume o fetita, informeaza Bloomberg.

Reuniunea a avut loc la initiativa lui Jean-Claude Junker, presedintele grupului de ministri de finante din zona euro si nu a avut niciun rezultat. "Vom mai avea alte intalniri", a spus Juncker la plecare.

La intalnirea de la Alte Oper, Frankfurt, au mai participat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, succesorul sau, Mario Draghi, directoarea FMI, Christine Lagarde, presedintele Cosiliului Europei, Herman van Rompuy, presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso si Wolfgang Schaueble, ministru de finante al Germaniei. Niciunul dintre ei nu a dat detalii despre ce s-a discutat.

Reuniunea de doua ore urma sa stabileasca daca Banca Centrala Europeana(BCE) ar trebui sa sustina Fondul European de Stabilitate Financiara, in valoare de 440 de miliarde de euro, creat de tarile din zona euro pentru a preveni criza datoriilor suverane.

Neintelegerile dintre Frata si Germania

Franta vrea sa transforme Fondul de Stabilitate Financiara Europeana intr-o institutie bancara ce ar trebui sa fie sustinuta de banca centrala, idee respinsa de BCE si de Guvernul Germaniei. "Cu siguranta, cea mai buna solutie este ca fondul sa aiba o licenta bancara, dar toata lumea stie despre reticenta bancii centrale", a spus ministrul de finante francez, Francois Baroin la sosirea in Frankfurt.

"Toata lumea cunoaste, de asemenea, reticenta Germaniei. Pentru noi ramane, insa, cea mai buna solutie", a mai adaugat oficialul francez, citat de Financial Times.

Si presedintele Sarkozy a vorbit despre disputa de la nivel inalt. "In Germania, parerile coalitiei despre aceasta problema sunt impartite. Nu doar pe Angela Merkel trebuie sa o convingem", le-a spus Sarkozy parlamentarilor la o intalnire ce a avut loc miercuri, la pranz, informeaza Reuters. Angela Merkel se confrunta cu o opozitie serioasa in parlamentul german, care nu vrea sa creasca garantiile acordate de Germania fondului de salvare sau sa submineze independenta si credibilitatea BCE.

Negocierile sunt atent monitorizate de Parlamentul Germaniei, ai carui membri vor vota eventuala schimbare a planului de salvare a Europei sau a altor programe din zona euro. Ministrul german de finante, Wolfgang Schaueble, se intalneste, joi, cu comisia de buget, iar vineri dimineata, alaturi de Angela Merkel, se adreseaza Bundestagului.

Intreaga lume e cu ochii pe Europa

Ca urmare a neintelegerilor la nivel european, bursele din Asia au inregistrat scaderi, ca si moneda europeana, iar FED a anuntat o crestere a pesimismului companiilor in legatura cu economia SUA.

Liderii lumii sunt cu ochii pe puterile europene care trebuie sa ajunga la un consens pana la reuniunea de la sfarsitul saptamanii si sa vina cu o solutie reala de rezolvare a crizei datoriilor suverane.

#intalnire sarkozy merkel, #discutii criza datoriilor suverane, #criza economica Europa , #Criza financiara