Franta risca sa isi piarda ratingul AAA

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 10:21
985 citiri
Franta risca sa isi piarda ratingul AAA

Propunerile care vizeaza acordarea unui nou pachet de ajutor financiar pentru statele din sudul Europei ameninta Franta cu pierderea ratingului AAA, avertizeaza specialistii.

Jorg Kramer, economistul sef al Commerzbank si Thorsten Pollei, economistul sef de la Barclays Capital Germania, sunt de parere ca acordarea unui nou pachet de ajutor financiar pentru statele afectate de criza financiara din zona euro va avea un impact negativ asupra capacitatii de plata si de credit a Frantei, precizeaza Bloomberg.

In plus, cei doi economisti apreciaza ca ratingul maxim al Frantei, triplu A, va scadea, in perioada imediat urmatoare, daca pachetul de asistenta financiara va fi aprobat.

Expunerea Frantei in sectorul bancar elen se ridica la aproximativ 41 de miliarde de euro.

"Un nou pachet de asistenta financiara pentru tarile din sudul Europei cu datorii mari risca sa afecteze si sectorul financiar francez", a declarat Kramer.

Specialistii din cadrul Moody's Investors au declarat ca ratingul Frantei este amenintat. Afirmatiile acestea au pus pe jar investitorii, care solicita, acum, plata unei sume record, de pana la 93,2 puncte de baza.

"Franta este factorul cheie", spune si Bob McKee, economistul sef din cadrul Independent Strategy Ltd. din Londra.

"Daca statul francez isi pierde ratingul, se va pune presiune pe Germania", mai explica acesta. Obligatiunile franceze sunt, oricum, afectate, in conditiile in care factorii de decizie politica iau in considerare folosirea lor pentru cresterea garantiilor acordate investitorilor.

O retrogradare a ratingului Frantei ar afecta si capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara, care ar putea intampina dificultati in mentinerea unui echilibru financiar, mai spun analistii din cadrul Moody's.

Obligatiunile franceze au pierdut 2,85 procente, in acest trimestru, in functie de indicii corelati Bloomberg si European Federation of Financial Analysts Societies.

#rating franta, #pierdere rating Franta, #retrogradare rating Franta , #Criza financiara